Norge forventer at russisk aktivitet i Arktis vil fortsette

For noen dager siden publiserte Norge en rapport Fokus 2023 (tilgjengelig under denne linken i PDF-format), hvis generelle tone indikerer at Russland – til tross for de pågående fiendtlighetene i Ukraina – ikke har til hensikt å begrense sin tilstedeværelse i Barentshavet og Norskehavet. Svekkelsen av styrkene på Kolahalvøya kan imidlertid få betydelige langsiktige konsekvenser.

Dokumentet, som er et felles arbeid av den norske etterretningstjenesten Etterretningstjenesten, PSTs spesialtjenester og Nasjonalt sikkerhetsbyrå, understreker at svekkelsen av de konvensjonelle styrkene i Den russiske føderasjonen, inkludert uttømming av lagre av cruisefly og overflate-til- -overflateballistiske missiler, hadde ikke innvirkning på det strategiske potensialet. Tvert imot: tap i konvensjonelle formasjoner økte den proporsjonale betydningen av strategiske styrker. Dessuten led de strategiske komponentene til marine- og luftstyrkene praktisk talt ingen tap.

Forfatterne av rapporten minner om at «Arktis er i ferd med å bli en arena for rivalisering mellom stormakter» og at krigen i Ukraina har gjort Russland enda mer bevisst på behovet for å beskytte sine interesser i polarsonen. Som et resultat vil Nord-Norge og tilstøtende farvann være under konstant trussel av potensiell konflikt. Imidlertid vil arten av denne konflikten, i det minste for nå, være forskjellig fra det som kunne ha blitt antatt for et år siden.

T-80BWM i Murmansk.
(mil.ru)

Vår nettside har gjentatte ganger beskrevet utvidelsen av russiske bakkestyrker i det fjerne nord og prosessen med å utstyre de såkalte arktiske enhetene. Forvandlet til et militærdistrikt er Nordflåten (offisielt den felles strategiske kommandoen «Nordflåten») underordnet blant annet den 200. Pecheneg uavhengige motoriserte riflebrigade av det røde banneret av Kutuzovordenen og den 80. uavhengige. Motorisert brigade. Rifle Brigade, som sammen utgjør det 14. Army Corps.

Ifølge norske etterretningsestimater omfattet horden som invaderte Ukraina tre bataljonskampgrupper på til sammen mer enn 3000 tropper stasjonert på Kolahalvøya. 200. brigade deltok i de første russiske angrepene på Kharkov, men på den syvende dagen av krigen led den et knusende nederlag i et sammenstøt med den ukrainske 93. uavhengige mekaniserte brigaden «Kholodny Yar». Totalt kunne 3000 «arktiske» soldater ha mistet opptil 1500. I tillegg kunne Nordflåten ha mistet rundt hundre stridsvogner og panservogner.

Enda verre, arktiske enheter har ingen sjanse til raskt å fylle på soldater som er trent (i det minste i teorien) til å kjempe i disse krevende områdene. Tvert imot: soldater som trener på Kolahalvøya blir regelmessig sendt til Ukraina for å supplere lokale enheter. Andre deler av militært utstyr blir sendt med dem.

Russiske cruisemissilskip – Tu-95MS og Tu-160.
(Dmitry Pichugin, GNU Free Documentation License, versjon 1.2)

Viseadmiral Nils Andreas Stensønes, leder av Etterretningstjenesten, w samtale Med Barents Watcher han sa at halvøyas bakkestyrker var redusert til en femtedel av deres styrke før krigen.

Men Luftforsvaret forble som sagt intakt. Nordmennene melder at antall treningsflyvninger ikke har endret seg mye og sannsynligvis ikke vil endre seg i nær fremtid. Det er imidlertid registrert en nedgang i frekvensen av bombe- og kryssermissilfartspatruljer nær norsk luftrom. Årsaken er lett å gjette: disse maskinene brukes jevnlig til luftangrep mot Ukraina.

Samtidig ble strategiske fly midlertidig overført til Kolahalvøya. For eksempel, i september 2022, viste satellittbilder av Olenigorsk flybase på Kolahalvøya, omtrent 160 kilometer fra grensen til Norge, fire Tu-160 og tre Tu-95 kryssermissilskip. Flere slike trekk vil sannsynligvis finne sted i 2023.

Nordflåten delegerte flere skip til direkte eller indirekte å støtte angrepet på Ukraina, inkludert den guidede missilkrysseren «Far Sea and Ocean Zone». Marskalk Ustinov prosjekt 1164 Atlas (den samme som eide den som sank Moskva) og et landingsskip Pierre Morgunov prosjekt 11711. Atomdrevne ubåter, en sentral del av Nordflåten, forble imidlertid borte fra Ukraina. Deres rolle er å handle i systemet med strategisk avskrekking (eller rettere sagt: trusler).

Disse skipene vil fortsette lange patruljer i Barentshavet og Atlanterhavet. Samtidig forventer nordmennene at andre komponenter i Nordflåten gjennomfører aktiviteter rettet mot å balansere aktiviteten til NATO-styrker i nordområdene. Dette handler både om å opprettholde situasjonsforståelse og vise beredskap til å forsvare basene på Kolahalvøya, som er en av Nordflåtens grunnleggende oppgaver. Men så langt har det ikke vært noen endring i Russlands respons på Alliansens aktiviteter på dette området.

En russisk skytter posisjonerer en BM-21 Grad-utskyter før han åpner ild.
(mil.ru)

Norske etterretningstjenester understreker at taktiske atomvåpen utgjør en alvorlig trussel i flere operasjonsscenarier som kan involvere NATO-land. Dessuten øker risikoen for misforståelser og dermed eskalering ettersom Russland tar beslutninger motivert av mistillit til Vesten, forsterket av den siviliserte verdens respons på den pågående invasjonen og folkemordet.

Oppsummeringen inkluderte en observasjon av Norges økende geopolitiske betydning, da Norge i dag utgjør en større trussel fra Russlands perspektiv. Dette skyldes blant annet den større betydningen av det strategiske arsenalet beskrevet ovenfor på Kolahalvøya, samt Europas avhengighet av norske energiforsyninger, men utvidelsen av NATO i Norden spiller også en viktig rolle. Norge er ikke lenger bare en NATO-base i nordområdene, men kan også bli en viktig aktør i Østersjøen, som de får tilgang til via Sverige og Finland.

Rapporten sier ikke dette direkte, men den tyder klart på at Norge har rykket opp flere plasser på Russlands liste over land som skal nøytraliseres i tilfelle krig med NATO.

Se også: Lanius «smarte» drone må søke etter og drepe motstandere i urbane områder

Vadim Sawickij, Mil.ru, Creative Commons Attribution 4.0 International

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *