Norge skal levere F-16 jagerfly til Ukraina, og USA hjelper til med trening

Ytterligere betydelig hjelp for Ukraina i kampen mot russisk aggresjon er i horisonten. USA-produserte F-16 jagerfly, som Kiev lenge har krevd av sine vestlige partnere, skulle etter planen ankomme Ukraina fra Norge.

Nyheten ble rapportert av den norske TV-kanalen TV2 torsdag, med henvisning til ikke navngitte kilder, uten å opplyse om antall jagerfly.

Forsvarsdepartementets talsmann Pat Ryder sa torsdag kveld at USA vil hjelpe til med å trene ukrainske piloter. De begynner å trene til høsten. Engelskkurs er planlagt å starte i september, etterfulgt av flytrening i Arizona i oktober. Mandag sa Pentagon at USA var klare til å hjelpe med trening hvis de europeiske landenes evner var uttømt. Ifølge Ryder vil «flere piloter og dusinvis av teknikere» delta i opplæringen i USA.

Zelenskyy rapporterer et gjennombrudd, Ukraina vil motta dusinvis av F-16 jagerfly

Byrå Reuters Hun påpekte imidlertid at Norges statsminister Jonas Gahr Støre, som besøker det angrepne landet i anledning Ukrainas uavhengighetsdag (24. august), har lovet å levere militært utstyr til Kiev, inkludert luftvernmissiler og mineryddingsutstyr. Jagerfly ble imidlertid ikke spesifikt nevnt.

Søndag 20. august lovet Nederland og Danmark å levere totalt flere titalls F-16-fly til Ukraina som en del av Ukrainas president Volodymyr Zelenskys personlige besøk i disse statene.

Engasjementet anses som et gjennombrudd, vestlige land har tidligere nølt med å overlevere moderne maskiner til Ukraina. Det danske og nederlandske løftet kom bare to dager etter at USA, som produsenten av disse maskinene, gikk med på å overlevere dem til Ukraina.

USA har godkjent levering av F-16 jagerfly fra Danmark og Nederland til Ukraina

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *