Norske gasspriser. EU prøver å overbevise nordmenn om å redusere prisene

– Norge går i en økonomisk og politisk felle ved å hevde at gassprisene er regulert av markedet. Dette er vanligvis tilfelle, men ikke nå. For tiden er gassprisene regulert av krig. Vi vil bare beseire Putins blodige regime hvis vi opprettholder europeisk og atlantisk enhet. Denne solidaritetspakken inkluderer våpenleveranser til Ukraina, en diplomatisk offensiv, bistand til flyktninger og en felles strategi for økonomisk overlevelse, understreket hun.

Resten av artikkelen er under videoen

Se også: Hva med skandinavisk gass? «Morawiecki fornærmet nordmennene»

Norsk gass for dyr

– Ingen vil at Norge skal levere gass gratis til sine europeiske partnere, men å kunstig blåse opp prisen på denne råvaren og å ville tjene en rask pengepung er kortsiktig, urimelig og farlig. Jo større kaos og usikkerheten er i EUs energimarked, jo større er sjansene for Putin i denne barbariske krigen – la hun til.

Ifølge Kloc vinner Polen for tiden i verdens opinion ved å ta imot millioner av flyktninger, og Norge kan gjøre det samme ved å bygge bildet av et land som er samlet og medansvarlig for europeisk energisikkerhet.

– Dette er imagekapital som kan styrke prestisje og posisjon til Norge i den europeiske familien. Det er synd at regjeringen i Oslo ikke kan eller vil forstå dette. Da byggingen av Nord Stream-gassrørledningen ble planlagt, hevdet alle viktige EU-politikere – med unntak av president Lech Kaczyński – at det var et markeds- og forretningsprosjekt, som ikke hadde noe med politikk å gjøre. Denne talen kunne høres i polske opposisjonskretser selv i fjor, selv om Putins imperiale planer allerede var i ferd med å bli klare. I normale tider er gass en handelsvare, men i en tid med historiske vendinger blir dette råmaterialet et våpen og et verktøy for politisk og økonomisk press. Dette må Norge innse, sa hun.

EU-kommisjonen er i samtaler med Norge som etter energikrisen har blitt hovedleverandøren av gass til EU og henter store overskudd på de høye prisene på råstoffet. EU-myndigheter ønsker at norske gasspriser skal være «bærekraftige». Polen var det første som tok opp dette temaet i EU for noen uker siden.

I 2021 utgjorde russisk gass 40 %. EU importerer, og foreløpig bare rundt 10 prosent. Dette er grunnen til at EU ser etter nye leverandører og fører forhandlinger spesielt. med USA, Norge, Algerie og landene i Persiabukta. Norge er i dag EUs største gassleverandør. Dette skandinaviske landet selger imidlertid blått drivstoff til EU til en svært høy pris, mye høyere enn før krigen i Ukraina.

EF-sjef Ursula von der Leyen annonserte forhandlingene med Norge i sin tale forrige uke til Europaparlamentet i Strasbourg.

EU ønsker å komme til enighet med nordmenn

«Vi må fortsette å handle for å redusere gassprisene. Vi må garantere forsyningssikkerheten og samtidig sikre vår konkurranseevne på verdensscenen. (…) Med statsminister (Norges – PAP) Jonas Store, j «Jeg har ble enige om å opprette en arbeidsgruppe. Teamene har allerede begynt å jobbe,» sa von der Leyen i Strasbourg 14. september.

EU-kommisjonen ble mandag avhørt i Brussel om detaljene i disse forhandlingene, men ønsket ikke å gi dem. EF-talsperson Eric Mamer innrømmet imidlertid at temaet for forhandlinger med nordmennene vil være prisen på gass. – Dette er selvsagt en sak vi ønsker å diskutere med norske myndigheter. Det er ingen tvil om det, understreket han.

Mamer la til at tanken er å garantere «balanserte priser» på råvaren med en svært pålitelig partner som Norge.

Andre land protesterer mer diskret, og antyder at en fornuftig leverandør kan begrense prisene på råvarer, i hvert fall så lenge krigen varer. Samtidig mener Norge at prisene er regulert av markedet og at de nå trenger store overskudd for å finansiere sin økologiske transformasjon.

«The Economist» skrev også at mens ukrainerne kjemper og europeerne grøsser ved tanken på energiregninger, tjener Norge uanstendig profitt på krigen og bør tenke på hvordan de skal hjelpe EU med å komme seg gjennom krisen.

De ukentlige notater at takket være Russlands seks måneder gamle invasjon av Ukraina, har Norge – det nest rikeste landet på kontinentet (bak kun Luxembourg) – blitt betydelig rikere. Et land som ønsker å skape sitt eget bilde i verden som en kraft for det gode, må tilbakevise beskyldninger om at det tjener på krig, sier «The Economist».

Under normale forhold gir salget av olje, gass og elektrisitet Norge mer enn 50 milliarder dollar per år, eller 10.000 PLN. dollar per innbygger i landet. For tiden, takket være krigen, har Norges inntekter fra energieksport økt til over 200 milliarder dollar per år.

Jo lenger gassprisene holder seg på skyhøye nivåer, desto større blir presset på Norge for å gi fra seg noen av sine enorme inntekter, sier «The Economist».

Vurder kvaliteten på artikkelen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

Kilde:

GRØT

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *