Norske Jon Fosse vant Nobelprisen i litteratur i 2023

Den norske dramatikeren Jon Fosse vant torsdag Nobelprisen i litteratur 2023 for «sine nyskapende skuespill», kunngjorde juryen.

Svenska Akademien hedret den 64 år gamle forfatteren «for hans nyskapende skuespill og prosa som ga stemme til det ubeskrivelige».

«Jeg er overrasket og takknemlig. Jeg mener at dette er en pris for litteratur som først og fremst har som mål å være litteratur uten andre hensyn,» svarte Jon Fosse i en pressemelding.

Jon Fosse, født 29. september 1959 i Haugesund, Norge, er en allsidig forfatter som ikke er lett tilgjengelig for allmennheten. Han tilhører imidlertid de levende forfatterne hvis skuespill er de mest spilte i Europa.

Fosse markerte seg som dramatiker på den europeiske scenen med sitt stykke «Someone Will Come», regissert av Claude Régy i 1999 i Paris.

Romanen hans «The Boathouse» (1989) vant ham kritikerroste.

Da Jon Fosse hørte nyheten, «kjørte han gjennom landsbygda mot en fjord nord for Bergen, Norge», sa Mats Malm, fast sekretær ved Svenska Akademien, etter kunngjøringen.

«Vi hadde en mulighet til å begynne å snakke om praktiske spørsmål og Nobeluken i desember,» la han til.

Hans arbeid, som ligner på Samuel Beckett, deler den pessimistiske visjonen til sine forgjengere, ifølge en biografi om Jon Fosse utgitt av Akademiet.

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *