Norske milliardærer er de nye flyktningene i Sveits

BREV FRA GENEVE

Alt som skulle til var tilstrammingen av budsjettskruene og økningen i formuesskatten ønsket av arbeids- og sentrumsminoritetsregjeringen i Oslo for å starte bølgen. Om noen uker, kort tid før det nye skatteregimet trer i kraft fra 1ahem I november 2022 dro flere titalls svært rike nordmenn til Alpene. Sveits er landlåst, men det tilbyr noe mye mer verdifullt: dets legendariske skattelettelser for velstående utlendinger. Gode ​​tjue nordmenn derfor emigrerte rike mennesker til de sveitsiske relieffene høsten 2022, selv om de aldri visste om det før. DE Penger ganger telte 36.

Tord Ueland Kolstad er verdt 2 milliarder kroner (182 millioner euro). Eiendomskongen i Bodö, nær polarsirkelen, slo seg ned i oktober 2022 i Luzern ved bredden av Vierwaldstättersjøen. Da han kom, sier han til en norsk avis Aftenposten som nylig viet en rapport til fenomenet, « [je] han hadde ingen venner. Men nå er vi flere, så vi møtes på kaffe noen ganger.»

Ifølge den norske ambassaden i Bern bor det rundt 5000 nordmenn i Sveits. Mer enn 430 av dem er medlemmer av den norske klubben Sveits, som tilbyr kulturarrangementer, tradisjonelle festivaler og månedlige møter i åtte byer. To norske dagligvarebutikker på nett har åpnet i landet og til og med en norsk frisørsalong i Luzern, som ser ut til å være foretrukket av denne voksende gruppen av skatteeksil. Det er merkelig at det suverene og populistiske UDC-partiet, det ledende politiske partiet i Sveits, ikke har protestert mot denne uventede innvandringen, selv om den begynner å vise sin «besvimelse» tatt i betraktning varigheten av tilstedeværelsen til 72 000 ukrainske flyktninger som ble ønsket velkommen siden begynnelsen av krigen.

En privilegert velkomst

Sannheten er at Sveits henvendte seg til søkerne, slik tilfellet er i slike saker. Annonser for sveitsisk luksuseiendom dukket opp i norske økonomiske aviser sent i fjor sommer Dagens Næringsliv. Presentasjonskonferanser med skatterådgivere og advokater ble holdt i Zürich for å øke bevisstheten til norske milliardærer om de subtile nyansene i skattebyrden, som varierer fra en sveitsisk kanton til en annen. I dette lille spillet er det Zug, nær Luzern, som ofte vinner – den tidligere olympiske langrennsmesteren Björn Dählie er basert der. Ikke langt bak ligger den italiensktalende kantonen Ticino, som gjerne erstatter sine vanærede russiske oligarker med prisverdige skandinaver: Kjell Inge Rökke, den rikeste nordmannen med en formue på 45,3 milliarder kroner (nesten 4 milliarder euro), valgte Lugano.

Du har 52,8 % av denne artikkelen igjen å lese. Resten er forbeholdt abonnenter.

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *