Polen bestemmer valgresultatet. De første dataene tyder på suksess for opposisjonen

De første valgmålingene etter at valglokalene stengte viser at partiet Lov og rettferdighet (PiS) kunne få flest stemmer. Ifølge Ipsos-byrået kan det bli 36,8 prosent av stemmene. Selv om styrelederen for det regjerende partiet, Jarosław Kaczyński, og andre toppfunksjonærer i valgstaben feiret resultatet som en seier, sier analytikere at PiS kan mislykkes i å danne en regjering.

«Hvis dette er de endelige resultatene, har partiet Lov og rettferdighet vunnet, men det vil ikke ha flertall. Her bør de tre opposisjonspartiene vinne… Men det er et spørsmål om fordeling i de enkelte kretsene, og du må huske at dette er en valgmåling. Derfor kan resultatene være annerledes… Men hvis dette scenariet bekreftes, vil det bety slutten på lov og rettferdighets partiets regjering,» kommenterte Michal Lebduška, analytiker ved Association for International Issues (AMO), de første dataene. på Resultatet av det polske valget for rapporteringslisten.

Lebduška påpeker at exit-målinger gir opposisjonspartiene – Civic Coalition, den sentristiske Third Way og New Left – 248 seter i Sejm med 460 medlemmer. Lov og rettferdighet kan få 200 mandater.

Likevel, sa analytikeren, er det fortsatt for tidlig å si hvem som er den klare vinneren av parlamentsvalget. «Den nasjonale valgkommisjonen hevdet at den endelige opptellingen skulle finne sted på tirsdag. Med så høy valgdeltakelse er det vanskelig å si hvor lang tid folketellingen vil ta. Men det vil definitivt vare. Men det er klart at resultatene ikke vil være tilgjengelige i morgen, sa han søndag kveld.

Rekord interesse

Ifølge lederen av den nasjonale valgkommisjonen stemte flere polakker enn noen gang før. I følge ČTK avga rekorden 72,9 prosent av de stemmeberettigede stemmene sine. Noen polakker ventet i kø ved valglokalene i flere timer. Store køer dannet seg også foran ambassader i for eksempel Washington, USA, London i Storbritannia og Oslo i Norge.

Det er den høye valgdeltakelsen som kan bety potensiell suksess for de proliberale opposisjonspartiene. «Det er vanskelig å si hva som er grunnårsaken (Stor deltakelse, merk d. Rød.). Partiene har tilsynelatende lykkes med å mobilisere velgere. Vi vet ennå ikke hvilken. «Men noe forteller oss at valgdeltakelsen er høyere i byer enn i landlige områder og regioner som tradisjonelt stemmer på opposisjonspartier,» kommenterte Lebdušek det enestående antallet velgere.

Valg minutt for minutt

I tillegg til parlamentsvalget valgte polakkene også sine representanter i Senatet og svarte på fire spørsmål i en folkeavstemning. Et av spørsmålene gjaldt migrasjon, ytterligere heving av pensjonsalderen, salg av statseide selskaper til utenlandske investorer og mulig fjerning av barrieren som ble reist på grensen til Hviterussland. Men på grunn av polakkenes uinteresse (utgangsmålinger anslår at rundt 40 % av velgerne svarte på spørsmålene), kan avstemningen på de fire spørsmålene ovenfor være ugyldig. Dette melder den polske nyhetsserveren Polsat News.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *