Renholdsfirma nekter å vaske vinduer i en norsk kirke

Konflikten startet i april da kirkesamfunnet forberedte vårrengjøring. Elia Dorthea Taunton, daglig leder i Den norske kirkes menighet Hafrsfjord, mailet renholdsfirmaet Ren Glede Renfold for et tilbud. Taunton ville vite hvor mye det ville koste å få vasket vinduene i menighetsbygningen ved siden av kirken, sa Dagen.

Samme dag fikk hun svaret fra renholdsselskapet: «Nei.» I svaret, som NRK publiserte, forklarer selskapet at det «ønsker å forholde seg strengt nøytralt, både religiøst og politisk, av hensyn til enkelte ansatte. ”

Taunton sier til NRK at hun synes selskapets argumentasjon er merkelig, «spesielt fordi vi ikke har bedt dem om å delta i religiøse aktiviteter eller arrangementer».

Administrerende direktør hadde selv vært kunde i selskapet i årevis uten problemer. Det er nok med det. Vart Land melder at Taunton har kansellert medlemskapet. «Jeg er en kristen,» forklarer hun, «så de kan rydde huset mitt, men ikke stedet der jeg jobber? Jeg opplevde det som problematisk at de velger ut kunder basert på visse kriterier. Det er derfor jeg ikke ønsker å støtte dem ved å være kunde hos å være dem.»

Hemmelig
Hun anmeldte saken til KA, Norsk arbeidsgiverforening for kirkelig virksomhet. KA har på sin side klaget renholdsfirmaet for diskriminering på grunn av religion og livsstil.

KA-avdelingsleder og advokat Ingrid B forklarer til NRK at bedrifter ikke har lov til å diskriminere kunder på bakgrunn av deres religion. Hun viser til likestillingsloven og forbudet mot diskriminering. «Hvis slik praksis spres i det skjulte, vil det få konsekvenser for kirker, andre tros- og livssynssamfunn og en rekke andre verdibaserte virksomheter. Vi ønsker ikke en slik utvikling.»

Taunton påpeker at det ikke får alvorlige konsekvenser for rengjøringsselskapets avslag fordi de kan finne noen andre til å gjøre jobben. «Men å bli avvist av religiøse grunner er ikke hyggelig.»

Merk: Kirken på bildet er ikke i Hafrsfjord kommune.

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *