Russland tar hevn på Finland takket være flyktninger på sykkel

Bilde: keystone/watson

For å vise sin motstand mot Finlands medlemskap i NATO, implementerer Russland en kontroversiell strategi ved å sende bølger av flyktninger på sykkel til grensene til Nord-Europa.

22.11.2023, 05:5322.11.2023, 13:15

Niels Anner, København / ch media

Mer fra «International»

Ved midnatt forrige fredag ​​innførte Finland en blokade: halvparten av grensen til Russland er nå stengt. En grunn? Hundrevis av flyktninger fra Midtøsten og Afrika brukte disse overgangene for å komme inn i landet fra Russland.

Mange kom på sykkel gjennom vinterlandskapet, alle uten dokumenter. Den finske regjeringen er overbevist om at asylsøkere ikke kan nå EU- og Schengen-grensene alene.

Statsminister Petteri Orpo påpeker at russiske myndigheter er ansvarlige for denne tilstrømningen:

«De støttes av Russland»

Petteri Orpo

Inntil nylig tillot ikke russiske myndigheter personer uten reisedokumenter å krysse grensen. Nå er det omvendt. Finske medier stilte spørsmål flyktninger som sier de ble ført til grensen av russisk politi eller drosjer.

Et gjerde sperrer veien til den lukkede tomme grensestasjonen Nuijamaa mellom Russland og Finland i Lappeenranta, Finland, lørdag 18. november 2023. Finland har stengt fire grenseoverganger på sin lange...

Barrierer plassert ved Nuijamaa grenseovergang i Finland.Keystone

Andre kom på sykkel – inntil Finland forbød å krysse grensen på to hjul. Sosiale nettverk har lagt ut videoer på arabisk som sier at den vestlige grensen er åpen. Smuglere tilbyr også «garantert innreise til Finland» i bytte for 2000 dollar.

Foreløpig er det vanskelig å fastslå virkningen av stengingen av de finske grensene. EU-landet, som har en 1340 kilometer lang grense til Russland, vil ikke og kan ikke isolere seg fullstendig fra øst av humanitære og juridiske årsaker. Den må forbli åpen for de mange lovlige grensearbeidere som har familie i et naboland og Schengen-visum.

Russland skaper problemer

I dag kan flyktninger kun søke om asyl ved to overganger som ligger flere hundre kilometer nordover. Like etter regjeringens vedtak dukket det imidlertid opp flere asylsøkere ved en av de to fortsatt tillatte grensepasseringene. En gang til på sykkelen.

President Sauli Niinistö forsikrer at Russland bruker denne strategien for å skape spenninger i landet etter at Finland slutter seg til NATO. Eksperter snakker om en hybridkrig rettet mot å skape usikkerhet. Kreml har brukt den samme metoden før og synes fortsatt at den er effektiv.

Under flyktningkrisen 2015/16 tillot Russland tusenvis av mennesker å reise til grensene mot Norge og Finland. Å krysse denne ruten, ansett som tryggere enn Middelhavet, fikk kaotiske konsekvenser for de tynt befolkede regionene i nord på grunn av fraværet av asylinfrastruktur.

På samme måte har Hviterussland misbrukt flyktninger siden 2021 ved å sende tusenvis av mennesker til grensene til Polen og Litauen. I FinlandIkke-statlige organisasjoner advarer mot denne dramatiske utviklingen. Fare? At asylsøkere får avslag og befinner seg papirløse i «ingenmannsland» midt på vinteren.

Kritikere anklager regjeringen for overdrivelse: Det er tross alt ingen ulovlige innreiser, flyktninger kommer til en offisiell grenseovergang og søker rett og slett om asyl.

Sentrum-høyre-regjeringen til Petteri Orp gjør det imidlertid klart at den ønsker å reagere raskt på dette «fenomenet» for åunngå eskalering. Det samme gjelder Estland, der et titalls papirløse somaliere har forsøkt å krysse grensen fra Russland siden forrige uke. De ble sendt tilbake og innenriksminister Lauri Länemets sa at det ble vurdert å stenge grensene.

Norge forbereder seg også på muligheten for at grupper av flyktninger kan nå den snødekte Storskog-grenseovergangen helt i nord, slik de gjorde i 2015. En syrisk mann sa til finske medier at russiske grensevakter hadde rådet flyktninger til å prøve å nå Norge. hvis det ikke fungerer. i Finland.

Oversatt og redigert fra tysk av Tim Boekholt

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *