«Spion» Hvaldimir er tilbake. En kjent beluga dukket opp utenfor den svenske kysten

En nordlig beluga ved navn Hvaldimir som lever utenfor kysten av Norge. (Bilde fra september 2019)
| Foto: Profimedia.cz

Hvaldimir, hvis navn er et ordspill som kombinerer det norske ordet for hval (hval) og et vanlig russisk fornavn, har de siste dagene badet i en fjord nær hovedstaden Oslo.

Søndag beveget den seg sørover i Nordsjøen, mot byen Hunnebostrand på svenskekysten, sa Sebastian Strand i den frivillige organisasjonen OneWhale, som overvåker Hvaldimirs bevegelse.

Etter oppdagelsen i 2019 seilte belugaen sakte sørover fra Nord-Norge i tre år. Men de siste månedene akselererte hun og fortsatte sørover av ukjent grunn.

«Vi vet ikke hvorfor den beveger seg så raskt nå, spesielt når den beveger seg bort fra sitt naturlige habitat,» sa Strand. «Det kan være hormoner som driver ham til å finne en kompis. Eller ensomhet, hvithvaler er veldig omgjengelige, han kan lete etter venner,» la han til. Eksperter anslår at Hvaldimir kan være mellom 13 og 14 år.

Da Hvaldimir første gang ble oppdaget i de arktiske farvannene i Norge i 2019, klarte biologer å fjerne en sele med den engelske inskripsjonen «Property of St. Petersburg» fra hodet. Den gang spekulerte norske myndigheter i at hvalen hadde rømt fra den russiske marinen fordi den så ut til å være vant til selskap med mennesker og hadde en tendens til å svømme i nærheten av skip. Moskva har aldri offisielt kommentert spekulasjonene, skriver AFP.

Nordlige hvithvite, kjennetegnet ved sin hvite farge og sfæriske panne, lever vanligvis i nord, nær Grønland eller i russisk og norsk arktisk farvann. Den neste bestanden av Hvaldimir-arten lever nå utenfor Spitsbergen i Polhavet.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *