Stor brann etter at en oljerørledning sprakk i Ukraina

Polen vil ikke lenger bevæpne Ukraina og vil utelukkende konsentrere seg om sitt eget forsvar, sa Polens statsminister Mateusz Morawiecki onsdag. Statsministeren kom med uttalelsen bare timer etter at Warszawa tilkalte Ukrainas ambassadør på grunn av en strid om korneksport.

«Vi overfører ikke lenger våpen til Ukraina fordi vi nå utstyrer Polen med mer moderne våpen,» sa Morawiecki på spørsmål fra en journalist om landet hans. Kiev vil fortsette å støtte til tross for uenigheter om korneksport.

Siden Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022, har Polen vært en av naboens nærmeste allierte. Det er en av de viktigste våpenleverandørene til Kiev og gir husly til omtrent 1 million ukrainske flyktninger som mottar ulike former for statlig bistand.

Polen er sint over Ukrainas president Volodymyr Zelenskys kommentarer tirsdag under et FN-møte i New York. Han sa at det «politiske teateret» rundt korneksport fra landet hans bare spilte Russland i hendene. Zelensky refererte til forbudet mot import av korn fra Ukraina innført av Polen, Ungarn og Slovakia.

Warszawa sa at å legge press på Polen på en internasjonal scene som FN ikke er måten å løse en tvist mellom to allierte på. Landene skal slippe å ta tvisten sin til Verdens handelsorganisasjon (WTO), sier Polen. Kiev Der sendte hun inn en klage mandag på oppførselen til Polen, Ungarn og Slovakia.

I fjor vår forbød EU eksport av ukrainske landbruksprodukter til enkelte medlemsland som var bekymret for sin egen landbrukssektor. Forrige uke kunngjorde EU at de ville stoppe det, men de tre landene fortsatte forbudet på egen hånd.

Spørsmålet er spesielt følsomt i Polen, der valg finner sted neste måned. Statsminister Morawieckis høyrepopulistiske regjeringsparti «Lov og rettferdighet» (PiS) er spesielt sterkt i regioner som er avhengige av landbruk. (AP)

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *