Storm Hans: Norge klarer ikke å begrense flommene, utløser alarm og sperrer veier

Ifølge forsikringsselskapets VG.no-server har allerede mottatt 2700 skademeldinger fra ekstremvær. I Sør-Norge var 125 veier stengt i morgentimene. Dette er stort sett fylkesveier, sa Statens vegvesen. Men mange hovedveier ble også stengt. Politiet oppfordret bilister til å respektere stengningene og unngå områder som er utsatt for flom og jordskred.

Statens jernbaneoperatør Bane Nor stengte også flere jernbanestrekninger. Mange av dem ble hardt skadet av jordskred og store vannmengder. Selskapet advarte om at det kan ta lang tid før jernbanetrafikken er normalisert. En 170 meter lang jernbanebru i tettstedet Ringebu er truet av kollaps, men ifølge norske medier ser situasjonen her ut til å ha stabilisert seg i dag. Broen har vært stengt siden mandag.

Tungtvann har allerede forårsaket jordskred i Norge de siste dagene. Også et vannkraftverk om lag 120 kilometer nordøst for Oslo ble skadet onsdag. Vannet i mange elver har ennå ikke kommet tilbake til sengene, og flere tusen mennesker er evakuert fra områder langs vannveiene. For eksempel ble noen innbyggere evakuert fra byen Hönefossen, hvor sentrum ble oversvømmet av store vannmengder fra elven Begna. Samtidig forventer myndighetene enkelte steder at elvenivået vil stige ytterligere. – Faren er på ingen måte avverget, advarte Norges statsminister Jonas Gahr Störe onsdag kveld.

Flommene i det skandinaviske landet ble forårsaket av styrtregn forårsaket av stormen Hans, som førte til jordskred og flom til andre skandinaviske og baltiske land også. Norge ble spesielt hardt rammet. Norges vassdrags- og energidirektorat har i dag oppgradert flom- og skredvarsler fra oransje til rødt i deler av Sør-Norge, melder AP. «Dette er en svært alvorlig situasjon som kan få alvorlige konsekvenser og forårsake skade,» sier kontoret i en uttalelse. Norske meteorologer har sendt ut høyeste varsel for videre regn.

I nabolandet Sverige fortsetter deler av havnen i Gøteborg, den nest største byen, å bli oversvømmet. Veier og jernbanelinjer i området ble stengt på grunn av vannet. Det svenske instituttet för meteorologi och hydrologi har sendt ut oransje varsel, den nest høyeste, på grunn av faren for flom i enkelte områder på grensen til Norge.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *