TikTok har begynt å hoste sine europeiske brukeres data i Irland

Da det sosiale nettverket TikTok lovet å prøve å lette bekymringene for sine kinesiske aksjonærer, kunngjorde det tirsdag (5. september) at det har begynt å hoste sine europeiske brukeres data i Irland. «Som en del av Clover-prosjektet har vi forpliktet oss til å lagre våre europeiske brukeres data lokalt ved å bygge tre nye datasentre i Europa. Vårt første datasenter i Dublin, Irland er nå operativt, og migreringen av europeiske brukerdata til dette senteret har allerede begynt.»skrev datterselskapet til den kinesiske giganten ByteDance i en pressemelding.

Denne flyttingen skal fortsette til slutten av 2024, da ytterligere to datasentre vil være i drift, ett i Irland og det andre i Norge. Prosjektet, annonsert i mars, representerer en årlig investering på 1,2 milliarder euro for TikTok.

Les også: TikTok endrer hvordan det fungerer for å tilpasse seg EUs regler

Det sosiale nettverket, som har 150 millioner brukere i USA og 134 millioner i Det europeiske økonomiske området, hevder full juridisk adskillelse fra sine enheter i Kina og har alltid på det sterkeste benektet all datadeling med kinesiske myndigheter. Imidlertid står TikTok overfor økende restriksjoner i begge regioner på grunn av IT-sikkerhetsproblemer.

Partnerskap for å sikre datasikkerhet

Det sosiale nettverket har også dannet et samarbeid med det britiske cybersikkerhetsselskapet NCC Group, som er ansvarlig for implementeringen «uavhengig revisjon» implementert databeskyttelse, «dataflytovervåking» før «rapporter enhver hendelse». Disse bestemmelsene, modellert etter tiltak pålagt det sosiale nettverket i USA, er ment å hindre ByteDance-ansatte i Kina fra å få tilgang til «beskyttet data» Europeere, forsikret TikTok-tjenestemenn under en telefonkonferanse med journalister.

Les også: TikTok Frankrike skifter president etter press fra Senatet

Disse beskyttede dataene inkluderer de virkelige navnene på brukerne, deres e-postadresse, telefonnummer eller IP-adresse til sluttenhetene deres, samt personopplysninger i henhold til europeiske forskrifter. På den annen side vil visse aggregerte data, offentlige eller nødvendige for nettverksinteroperabilitet, fortsette å sirkulere og lagres utenfor kontinentet.

I august 2020 annonserte selskapet allerede åpningen av et datasenter i Irland, men til slutt så det ikke dagens lys. På spørsmål, nektet det sosiale nettverket å avsløre prosentandelen av data som allerede er overført fra sine nåværende datasentre i USA og Singapore.

Trussel om suspensjon

I desember 2022 måtte TikToks morselskap, ByteDance, innrømme at ansatte hadde tilgang til dataene til to amerikanske journalister under en intern etterforskning av datainnbruddet. Siden den gang har land som Australia, Belgia og Canada, samt EU-kommisjonen, forbudt underholdningsappen fra arbeidstelefonene til sine embetsmenn. Den amerikanske delstaten Montana har annonsert et fullstendig forbud mot appen, selv om den har anket avgjørelsen.

Les også: TikTok: Senatets etterforskningsrapport anbefaler å stille et ultimatum på forespørselen

«TikTok overholder for øyeblikket ikke europeisk lov» om respekt for personopplysninger «fordi det er bevist at dataene gikk til Kina» og det er det ikke «ikke helt kompatibel ennå» til nye europeiske regler rettet mot svært store digitale plattformer fra 25. august, sa den franske digitalteknologiministeren Jean-Noël Barrot i et intervju med Sud Radio tirsdag.

I juli truet en granskingskomité i Senatet med å suspendere søknaden hvis TikTok ikke tok skritt for å klargjøre båndene til kinesiske myndigheter og implementere moderasjon. «effektiv» før 1ahem Januar 2024. Plattformen har siden annonsert verktøy for forskere og regulatorer, en ikke-tilpasset feed, slutt på personlig tilpassede annonser for mindreårige og et nytt alternativ for innholdsrapportering. Det franske datterselskapet har også besluttet å erstatte sin kinesisk-kanadiske president Zhao Tian med amerikanske Adam Presser som direktør for globale operasjoner.

Les også spalten: Artikkelen er reservert for våre abonnenter Montanas TikTok-forbud: «Kinahat er det eneste virkelig gjennomsiktige emnet i USA i dag»

Verden med AFP

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *