Tsjekkernes motstandere i trøbbel i VM: Vi er alle for latter. Hvordan kan det skje på dette nivået?

Det norske landslaget, som skal spille i Praha-gruppen ved ishockey-VM 2024 mot Česko et al. bør delta, er det alvorlige økonomiske problemer. Fagforbundet der avlyste arrangementene som var planlagt for i år for nesten alle valgene.

Siden 2006 har norske ishockeyspillere spilt kontinuerlig i verdensmesterskapets elitegruppe. I løpet av denne tiden kom de til kvartfinalen tre ganger. De ligger på tolvteplass på den internasjonale rankingen bak Slovakia, Latvia og Danmark.

Det kan sies å tilhøre den bredere globale toppen.

Derfor var nyheten om at det norske laget ikke kommer til å spille kamp eller delta på trening, i hvert fall før slutten av året, så overraskende.

Den lokale fagforeningen innrømmet et tap på ni millioner norske kroner (tilsvarer nesten 19 millioner tsjekkiske kroner) for fjoråret, tre millioner mer enn planlagt. Derfor tok han drastiske grep. Han sa opp flere ansatte og suspenderte aktivitetene til nesten alle representanter resten av året.

Unntak er U20-laget, som skal delta i VM i Sverige i desember, og seniorlaget for kvinner. Takket være en spesiell sponsoravtale gikk ikke dette tapt.

Men senior herrelandslaget, hvor det meste av oppmerksomheten er rettet, står stille. «Det er trist. Trist og farlig for fremtiden til norsk ishockey. Landslaget er flaggskipet vårt, sa den erfarne forsvarsspilleren Alexander Bonsaksen, som vant ti verdenscuper med Norge, og ristet på hodet.

– Det er litt flaut for deg når landslaget ikke kan fungere normalt i en så stor idrett i Norge, sa spiss Mats Rosseli Olsen, som spilte for Frölunda i den svenske ligaen i mange år, til NRK TV.

Han fant ut de ubehagelige nyhetene fra klubbkameratene. «Nå er vi til latter,» sa han.

Også treneren for det norske landslaget, svenske Tobias Johansson, er desillusjonert. «Jeg trodde ikke det ville være så ille,» sa han til TV 2, og sa at mangelen på en internasjonal konfrontasjon ville ha en negativ innvirkning på laget hans. De er enda mer bekymret for utviklingen av unge spillere.

– Det vil også skade forholdet til andre land. Petter Salsten (Daglig leder for det norske landslaget, red.anm.) «De siste årene har han jobbet hardt for å sikre at vi møter bedre motstandere i forberedelsene,» kommenterte Johansson.

Mot slutten av fjoråret testet nordmennene sine ferdigheter mot latviere, dansker og slovakker, men i år er de uheldige.

«Jeg er nå spent på om vi vil møte land som Slovakia og Latvia igjen neste år, eller om det blir Italia eller Ungarn,» la trener Johansson til.

Det ser ut til at norsk ishockey allerede har et blakket rykte. – Jeg er helt sjokkert over at noe slikt kan skje på dette nivået, sa den tidligere finske forsvarsspilleren Juha Kaunismäki, som representerte Norge takket være sitt andre statsborgerskap og for tiden er i Stavangers trenerteam, til avisen Iltalehti.

Han klaget over at norsk ishockey ikke hadde utnyttet deltakelsen (og de resulterende midlene fra statskassen) i tre olympiske leker på rad i 2010, 2014 og 2018. Ifølge Kaunismäki har det ikke endret seg.

Norske ishockeyspillere kom seg ikke til siste OL i Beijing, Kina. Og nå traff henne et nytt slag.

Noen hockeyspillere bekymrer seg for at den representative stoppeklokken ikke bare tar slutt. I et ekstremt tilfelle ville ikke Norge spilt på neste VM, hvor det måtte møte Tsjekkia i Praha-gruppen.

«Men ifølge informasjonen jeg har mottatt, er planen å gjenoppta aktiviteten i 2024. Jeg har allerede kalt opp våre beste spillere,» forsikret landstrener Johansson at et katastrofescenario ikke var i sikte.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *