Ukraina ber innbyggerne i de okkuperte områdene unngå «valg» organisert av Russland

Ifølge Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj trenger landet hans flere kampfly enn det partnerlandene så langt har lovet. Dette sa han i et intervju med den portugisiske kringkasteren RTP. Så langt er det lovet 50 til 60 F-16. Men, sier Zelensky: «Totalt trenger vi rundt 160 kampfly for et kraftig luftvåpen som kan nekte Russland overherredømme i luften.»

De lovede F-16 kommer fra Nederland, Danmark og Norge. Nederland har 42 som potensielt kan reise til Kiev, Danmark har nitten og Norge har tolv. Nøyaktig hvor mye hvert land vil levere er uklart. Det er andre NATO-medlemsland som for tiden bytter ut F-16 med den mer moderne F-35 og kan derfor sende det gamle flyet til Ukraina.

Reuters – Nederlandske F-16 på en mediedag i juli.

Zelensky uttrykte forventningen om at de lovede jagerflyene kunne bli stasjonert i Ukraina «tidlig neste år». Måten å komme dit er imidlertid kompleks, fordi ikke bare piloter, men også vedlikeholdspersonell må utdannes.

Den ukrainske presidenten forsikret at hans land ikke ville bruke jagerflyene til å angripe russisk territorium. «Vi kjemper for vårt ukrainske land, mot den russiske invasjonen. Vi trenger bare jagerfly for å forsvare oss. For å forsvare vårt land, vårt hav og vår luft.»

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *