Ukrainerne avanserer på fronten, men… Eksperten sa hva hæren mangler for et stort gjennombrudd

Ukrainske styrker fortsetter sin motoffensiv nær Bakhmut i Donetsk-regionen og i den vestlige Zaporozhye-regionen. I følge tilgjengelig informasjon har Ukraina gjort betydelige fremskritt, spesielt i den vestlige Zaporozhye-regionen. På den annen side fortsetter russiske styrker sine offensive operasjoner øst for Kharkiv langs linjen Kupiansk – Svatove – Kreminna, hvor de klarte å få flere kilometer med territorium innen slutten av august.

«Når det gjelder tilstanden til den ukrainske motoffensiven, ser det ut til at de ukrainske troppene har gjort det sammenlignet med situasjonen de siste ukene, da fremrykningen av de ukrainske troppene var sakte og møtte motstand fra de velutviklede forsvarslinjene til den russiske hæren.” brøt gjennom den første linjen i dette forsvaret og har rykket frem til landsbyen Robotyně og angriper nå også en annen linje som sperrer veien til de okkuperte byene Tokmak og Melitopol,” beskrev Petráš.


Den russiske hæren har stasjonert reserveenheter i Luhansk-regionen for å utplassere kraftigere enheter derfra for å forsvare sørfronten mot den ukrainske motoffensiven. Dette ble rapportert i dag av American Institute for the Study of War (ISW).

Sjefen for den ukrainske militære etterretningstjenesten HUR, Kyrylo Budanov, sa dette denne uken, ifølge ISW Russland stasjonerte en del av den nyopprettede 25. reservehæren i Luhansk-regionen i retning Kupiansk, for å lette utplasseringen av den 41. All-Army Army til et uspesifisert område i det sørlige Ukraina. ISW bemerker at de flyttede enhetene sannsynligvis vil fungere som mange andre russiske frontlinjeenheter uten rotasjon på brigade- og regimentnivå.


Ukrainske medier melder at oligarken Ihor Kolomoisky har blitt anklaget for økonomisk svindel.


Polen har stengt det største flyktningsenteret for ukrainere på flukt fra russisk invasjon. De fleste av dem skal allerede ha funnet et hjem et annet sted. Ifølge Financial Times krevde avgjørelsen, som ble bekreftet i går, en hasteflytting av rundt 300 innbyggere i senteret til andre flyktningboliger. I 2022 registrerte rundt 1,5 millioner ukrainere seg for midlertidig beskyttelse i Polen, og mange flere reiste via Polen.

Se helt på nett

Målet om å erobre disse byene je å nå kysten av Azovhavet, rundt 90 kilometer unna, og isolere de russiske enhetene stasjonert i forsvarssektorene til begge fløyer fra hverandre. Det vil si sør for Kherson, hvor russiske styrker har i oppgave å forsvare landtilgangen til Krim, og i den østlige sektoren, hvor russiske tropper først og fremst har i oppgave å sikre militær kontroll over Donetsk- og Luhansk-regionene.

«Hvis Ukraina klarte å isolere disse to sektorene fra hverandre, ville det utgjøre et stort problem for Russland angående den logistiske sikkerheten til enhetene deres. Å svekke den såkalte bærekraften til enheter i felten og deres beskyttelse kan føre til at Ukraina kan gjøre begge deler sektor for å starte utvisningen av fienden og den gradvise frigjøringen av det okkuperte territoriet,» sa Petraš.

Ifølge ham er situasjonen i dette området fortsatt kompleks. En betydelig del av styrkene og ressursene til begge sider er konsentrert på stedet, og fremfor alt er koordineringen av manøveren til ukrainske mekaniserte enheter på slagmarken svært komplisert, sa Petráš. «Denne situasjonen viser nok en gang at Ukrainas største mangel er dets manglende evne til å kontrollere luftrommet over utplasseringsstedet. En vellykket offensiv kan ikke gjennomføres uten støtte fra luftvåpenet, men også artilleriet.» sa Petraš.

Ifølge ham skal bruken av kampdroner kun sees på som et tilleggsmiddel som ikke helt kan erstatte evnene til jager- og bombefly. Ifølge Petráš, for å bryte gjennom Russlands statiske forsvar, er det nødvendig å ha det passende potensialet til luftvåpen, artilleri og missilstyrker. Etter hans mening beviser utviklingen av den ukrainske motoffensiven at en manøver fra bakkestyrkene, selv ved bruk av moderne pansrede kjøretøy og stridsvogner, ikke er særlig effektiv hvis det ikke er luft- og artilleristøtte.

«Det er det det betyr at utfallet av motoffensiven virkelig vil avhenge av tilgangen på F-16-fly og andre forsyninger av missilsystemer og artillerisystemer. «Spørsmålet om logistisk sikkerhet for operativ bruk av disse eiendelene og opplæring av personell er selvfølgelig et spørsmål som er nært knyttet til dette,» konkluderte Petráš.

Levering av F-16 jagerfly til Ukraina Danmark, Nederland og Norge har blitt enige. USA kunngjorde forrige uke at de ville begynne å trene ukrainske piloter. Å kunne bruke maskiner av amerikansk opprinnelse. EUs diplomatisjef Josef Borrell sa denne uken på et uformelt møte med EUs forsvarsministre i Toledo at EU-statene også bør vurdere å delta i opplæring av ukrainske piloter for F-16-fly. Den nederlandske forsvarsministeren Kajsa Ollongren sa at Ukraina ikke vil motta F-16-fly før tidligst neste år.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *