USA vil begynne å trene ukrainske piloter for F-16 fra september

Den amerikanske regjeringen hadde ikke tidligere utelukket at ukrainske soldater ville bli trent i USA dersom det ikke var nok kapasitet i Europa. Det amerikanske forsvarsdepartementet opplyser at det nå også starter trening for en sikkerhets skyld.

Ukraina har lenge bedt sine internasjonale partnere om at vestlige jagerfly, som den amerikanske F-16, effektivt kan avvise invaderende russiske styrker. I mai ryddet Washington vei for andre land til å forsyne Ukraina med F-16 og også trene piloter. Etter det ble det dannet en koalisjon ledet av Danmark og Nederland blant NATO-land for å trene ukrainske piloter. Og Nederland og Danmark var de første som annonserte at de også skulle selge F-16.

Norge
Etter Nederland og Danmark gir Norge også F-16 til Ukraina. Den norske regjeringen har bekreftet utspillet etter en rapport fra TV-kanalen TV 2. Nyheten kommer mens Norges statsminister Jonas Gahr Støre er på besøk i Kiev.

Norge støtter Ukraina i å bygge et moderne luftvernsystem. Dette er både viktig og nødvendig

Søndag ble det kjent at Ukraina vil motta de etterlengtede F-16-ene. Når landet vil motta flyene og hvor mange F-16 som skal fly i den retningen er fortsatt uklart. Detaljene rundt den norske donasjonen vil bli offentliggjort på et senere tidspunkt, ifølge den norske statsministeren. Ifølge ham skal de norske F-16-ene doneres i nært samarbeid med allierte.

«Norge støtter Ukraina i arbeidet med å bygge et moderne luftvernsystem. Dette er både viktig og nødvendig, sa Støre.

Norge byttet i fjor ut sin flåte på 57 F-16 med F-35. Tidligere på året solgte Oslo 32 flere F-16-er til NATO-partner Romania. I tillegg har et amerikansk selskap kommet til enighet med den norske regjeringen om å kjøpe 12 F-16, men disse kampflyene er ennå ikke levert.

Norge er med i en internasjonal koalisjon ledet av Danmark og Nederland som utdanner ukrainske piloter til å bli F-16-piloter. Landene konsulterer hverandre ukentlig.

Åtte ukrainske piloter startet sin F-16-trening i Danmark denne uken. Tidligere i sommer ble det kjent at Norge vil stille to F-16 til disposisjon for trening i Danmark.

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *