Akselerert lytting eller lesing, en ny trend blant unge

Den 19 år gamle sønnen til en venn gjorde meg oppmerksom på dette fenomenet. Han fortalte meg : «Jeg hører på podcaster dobbelt så raskt som alle vennene mine». Først skjønte jeg ikke engang hva han snakket om, og så forklarte han meg at det er dette alternativet i apper for avspilling av podcast: et valg av avspillingshastighet.

Hurtiglytting, en sprø idé?

Hvorfor lytte til folk som snakker raskere? Faktisk, fordi alle har det travelt og unge mennesker er i denne dynamikken med å få mest mulig ut av hvert øyeblikk. Jeg følte meg plutselig overrasket over et nytt fenomen som jeg ikke hadde lagt merke til.

Så jeg gikk for å se. Dette alternativet for akselerert lesehastighet tilbys faktisk på de fleste applikasjoner og programmerregner med det YouTube, Netflixog til og med på podcastsiden vår fransk kultur.

For ikke å dø dumt, testet jeg den i komiske sketsjer og på vitenskapelige konferanser. Jeg testet til og med din «morgenstemning» som plutselig gikk fra to minutter til et minutt. Og jeg testet det også forrige uke på min egen kolonne som var 3 minutter og 30 minutter, og som også halverte tiden.

Mindre smak

Følelsen er en helt annen. Faktisk er humor og kunnskap ikke bare setninger tredd som perler på et kjede, det er også musikk, rytme, en måte å styre tiden på. Hvis du vil le eller lære, trenger du tomme mellomrom mellom de fulle mellomrommene. Å bruke godt. Det er litt som å spise. Vi kan spise raskt, men vi smaker ikke på maten på samme måte.

Jeg prøvde å forstå min egen forståelsesprosess. Når jeg hører på en podcast i normal hastighet om et emne jeg ikke vet noe om, har hjernen min tid til å danne bilder og assosiasjoner til annen kjent informasjon som vil bekrefte eller avkrefte det. Så jeg spør meg selv: hvordan kan hjernen min gjøre det samme arbeidet ved å doble mottakshastigheten?

Hjernen tilpasser seg og gjør det vi ber den om

Hvor mye sjakkspiller i følge klokken likte jeg å redusere spilletid til tre minutter. Hjernen min var i stand til å tilpasse seg den akselererte tenkningen til det punktet hvor jeg spilte nesten ett trekk hvert 10. sekund. Men da jeg så tilbake på kampen etterpå, skjønte jeg at jeg hadde gått glipp av mange muligheter. På samme måte så jeg at det var folk som opptrådte i «hastighetslesing».

I Frankrike har vi for eksempel Kamel Kaddition, som vant tittelen verdensmester i hurtiglesing i 2022, som er i stand til å lese en 300-siders bok på 15 minutter. Han gir råd «pust godt» følg med fingeren. Faktisk har hurtiglesing blitt en slags sport.

Leser forfattere raskt?

Vi ser ofte for oss at forfattere leser raskt. Jeg skriver fort, men jeg leser veldig sakte. Jeg trenger å visualisere hver scene og høre stemmene til karakterene. 300 sider? Jeg trenger ikke 15 minutter, men 15 dager. Og jeg er fortsatt ikke sikker på om jeg blir ferdig med alt i løpet av denne tiden. Når jeg kommer til øyeblikket med størst spenning, bremser jeg ned for å frustrere meg selv og øke gleden av å oppdage.

Så denne samtalen med min venns sønn, som fortalte meg om fremveksten av en generasjon med unge mennesker som leser og lærer med dobbel hastighet, fikk meg til å gjøre det stikk motsatte. Ta ting enda saktere integrere informasjon enda dypere. Min far sa: «sak ned, du går fortere». Faktisk tror jeg på dette paradokset: vi gjør det bedre når vi tar oss tid til å bruke oss selv.

Og avslutningsvis vil jeg sitere Woody Allen:

«Jeg tok et hurtiglesekurs og kunne lese Krig og fred på 20 minutter. Etter det jeg forstår, handler det om Russland.

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *