Avl av Cavalier King Charles-hunder er ulovlig i Norge, har Høyesterett bekreftet

Å avle Cavalier King Charles Spaniel-hunder i Norge er ulovlig fordi det viderefører avl av fysiske egenskaper som forårsaker lidelse, bekreftet Norges høyesterett onsdag.

• Les også: «Hundeliv»: Norge forbyr oppdrett av enkelte raser

Norsk Dyreforening har i flere år tatt til orde for forbud mot kavalerer.

Ifølge henne, selv om de gir dem et søtt utseende, er de anatomiske egenskapene til disse hundene – små flate hoder og svulmende øyne -, lenge foretrukket av oppdrettere, også årsaken til helseproblemer, fremhevet av innavl.

Høyesterett ga Norsk SPA medhold, og slo fast at videreføringen av avlen var i strid med nasjonal dyrevelferdslovgivning.

«Nesten alle Cavalier-hunder har visse spesifikke nevrologiske tilstander som skyldes en hodeskalle som er for liten for hjernen, og gir for lite plass til nervesystemet,» konkluderte Høyesterett i et sammendrag av sin avgjørelse.

Konstitusjonen til disse hundene betyr at de ofte lider av hodepine, hjertesvikt og til og med øyeproblemer.

– Dommen bekrefter derfor at avl, som opprettholder arvelige lidelser og sykdommer i årevis, ikke bare er uetisk, men også et effektivt brudd på norsk lov, sier SPA.

Høyesterett slo derimot fast at den kontroversielle avlen av en annen rase, den engelske bulldogen, kan være lovlig så lenge visse protokoller respekteres.

I første instans i februar 2022 forbød retten i Oslo avl av disse to rasene, men lagmannsretten skilte da mellom dem, noe som derfor ble bekreftet av onsdagens dom.

Oppdrettere hevdet å praktisere selektiv avl med dyr som hadde bestått flere forsøk.

Hvis avl er forbudt, understreket de, er det ikke snakk om å holde, selge eller til og med importere disse populære hundene, noe som ifølge dem øker risikoen for tilstrømning av «hunder uten dokumenter» fra «valper» i utlandet.

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *