En eksplosiv enhet på en ammunisjonspall forårsaket eksplosjonen i Vrbětice – ČT24 – tsjekkisk fjernsyn

Eksplosjonen av varehus ved ammunisjonskomplekset i Vrbětice i Zlín-regionen, der to personer døde i 2014, ble mest sannsynlig forårsaket av en eksplosjon etter at arbeidere åpnet en boks på en pall med ammunisjon, skrev nettstedet Seznam Zprávy tirsdag. han viste til politiets beslutning om å utsette saken. Politiet sa i en pressemelding tirsdag at de mener det er bevist at angrepene ble utført av medlemmer av Russlands militære etterretningstjeneste GRU. De ønsket å hindre levering av ammunisjon til områder der Russland opererte militært. Kriminalpolitiet klarte ikke å straffeforfølge fordi de mistenkte befinner seg i Russland, som nektet å samarbeide med tsjekkisk politi.

I følge oppløsningen på 47 sider de har Liste over meldinger På bakgrunn av de tilgjengelige funnene kunne politiet med stor sannsynlighet utelukke at eksplosjonen kunne ha vært forårsaket av uforsiktig håndtering. Ifølge dem skjedde eksplosjonen etter at to ansatte i lagerleieren Imex Group ønsket å spenne en pall med ammunisjon for frakt.

Ifølge nettstedet syntes en av mennene paletten merkelig og ville vise den andre noe på den. «Det er svært sannsynlig at begge gikk inn i ammunisjonslageret, nærmet seg denne pallen umiddelbart og, i stedet for bare å teipe den, åpnet esken for å inspisere den, siden begge så ut til å være forsiktige og ansvarlige arbeidere. Dette førte til utløsningen av en ukjent enhet», siterer Seznam Zpravy fra resolusjonen. Ifølge politiet døde begge mennene umiddelbart.

Ifølge direktøren for Nasjonalt senter mot organisert kriminalitet (NCOZ), Jiří Mazánek, hadde russisk militær etterretning midler til å utløse eksplosjonene. Dette er grunnen til at folk kom til Tsjekkia og dro umiddelbart. Ifølge etterforskernes funn hadde den hemmelige tjenesten også detaljert informasjon om de lagrede varene, deres bevegelse og sluttbruker. Ifølge kriminologer var gjerningsmennene medlemmer av en enhet som skulle utføre avledningsmanøvrer i utlandet.

Tilsvarende mening Ifølge talskvinnen for distriktsadvokatens kontor i Brno, Hynka Olmy, skulle varehusene ha besøk av personer som opptrådte under navnene Nikolai Popa og Ruslan Tabarov. De ble senere identifisert som GRU-agentene Alexander Myshkin og Anatoly Chepiga, som også er mistenkt for å ha forgiftet den tidligere russiske agenten Sergei Skripal og hans datter Yulia i Salisbury, Storbritannia, i 2018.

Moskva samarbeider ikke

Ifølge Mazánek mangler politifolk noe informasjon om bevegelsene til individuelle medlemmer av GRU i Tsjekkia, så man kan bare gjette hvilke oppgaver som ble utført av individuelle medlemmer i Tsjekkia og nabolandene eller hvor mange andre som deltok i angripe medlemmer av de russiske væpnede styrkene og deres samarbeidspartnere.

Kriminalpolitiet kan ikke motta ytterligere informasjon fordi russiske myndigheter har nektet å etterkomme den tsjekkiske anmodningen om internasjonal juridisk bistand. De rettferdiggjorde dette ved å si at det «kan skade den russiske føderasjonens suverenitet, offentlige orden og viktige interesser».

Leir nr. 16 i Vrbětice eksploderte 16. oktober 2014, den andre leir nr. 12 3. desember samme år. I tillegg til to personers død, forårsaket eksplosjonene skader verdt over en milliard kroner, ifølge politiet. Etterforskernes funn om involveringen av russiske hemmelige agenter førte til en diplomatisk strid med Russland i 2021. Tsjekkia og Russland har hver utvist dusinvis av ambassadeansatte.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *