▶ Direktør Holland mottar truende meldinger. Filmen din er også kritisert av den polske regjeringen – ČT24 – tsjekkisk fjernsyn

Horizon ČT24: Filmen Hranice blir kritisert av den polske regjeringen (Kilde: ČT24)

Premieren på filmen «Hranice» av regissør Agnieszka Holland skapte kontrovers i Polen. Filmen følger illegale migranters dramatiske ferd gjennom skogene øst i landet. Den polske presidenten, statsministeren og de fleste medlemmer av den polske regjeringen var sterkt imot filmen. Skaperen mottar truende meldinger og tenker på å ansette sikkerhet.

Handlingen i filmen handler om en flyktningfamilie fra Syria som reiser til Europa via Polen på jakt etter et bedre liv. Aktivister tilbyr dem hjelp underveis, men flyktninger møter også rasisme, vold eller ydmykelse, og ikke bare fra grensevakter.

Regissøren, som ikke legger skjul på sine sympatier for den polske opposisjonen, hevder at filmen viser to ansikter av dagens Polen. Mens en av dem hjelper mennesker i nød, stenger den andre seg for dem. «Hvis vi er enige om at vold er en passende reaksjon, hvor vil vold føre? «Neste gang, blir det ikke et automatisk våpen i stedet for en grensemur?» spør Holland.

Sommeren 2021 beordret den polske regjeringen et strengt regime og deretter bygging av en barriere på den polsk-hviterussiske grensen. På den tiden begynte den hviterussiske diktatoren Alexander Lukasjenko å mishandle migranter for å destabilisere grensen. Dusinvis av mennesker døde mens de kjempet mot dem. «Vi undersøkte alt. «Vi hadde mange artikler, filmer eller uttalelser fra vitner og de som opplevde det,» beskriver filmskaperen.

Duda sammenlignet filmen med nazistisk propaganda

Aktivister trekker også oppmerksomheten mot menneskerettighetsbrudd. «Du vil bli beordret til å ta av deg nakenhet eller undertøy. De blir slått, sparket og elektrisk støtet, sier aktivist Urszula Wolfram fra organisasjonen Podlaskie Ochotnicze Pogotowie Humanitarne.

Filmen, som kritiserer den tøffe tilnærmingen til å bekjempe migrasjon, er en torn i øyet for regjeringen og media knyttet til den. Kabinettet sammenligner det med nazistisk propaganda og kaller det skammelig eller antipolsk. – Det overrasker meg ikke at grensevakter som så filmen brukte et slagord som var kjent fra nazi-propagandatiden da nazifilmer ble vist på kino: Bare griser sitter på kino, sa Polens president Andrzej Duda tidligere.

Regissøren mottar truende meldinger. Holland vurderer å ansette sikkerhetsvakter. «Filmen er et tema, drivstoff og ammunisjon for det regjerende partiet Pravo a Spravedlnost (PiS), som prøver å mobilisere sine egne velgere,» beskriver journalist Michał Kolanko.

Tre uker før valget arrangerer Právo a Spravedlnost sammen med statlig fjernsyn en konsert til støtte for grensevaktene. Han ønsker å ledsage visningen på kino med et forklarende sted.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *