9 milliarder til behandling, og med…

Det strømmer inn enorme mengder penger og situasjonen blir verre. Et annet bulgarsk fenomen.

I dag er det skjærtorsdag. I dag er dagen for det siste måltid og Judas forræderi. I dag er også dagen Kristus sa sin siste bønn i Getsemane hage.

Om Getsemane-bønnen, den mest hemmelige og triste, sier apostelen Paulus: «For ingen annen grunnvoll kan legge enn den som er lagt, som er Jesus Kristus… For hver enkelt skal verket bli klart av hva det er, for Herrens dag skal åpenbare det…».

Alt bak urfolks helsevesen vil en dag bli klart.

For, som USAs tidligere president Ronald Reagan sa: Hvis du har prøvd alt og ikke har fått det du vil, fortell sannheten.

FAKTA

Det er mer enn 380 sykehus i Bulgaria (noen snakker om rundt 490 med klinikker) for en befolkning på rundt 6 millioner innbyggere. Sykehus-befolkningsforholdet er tre ganger høyere enn europeiske standarder! Men når det gjelder kvaliteten på medisinsk behandling, er vi på siste plass.

I Nederland er det 120 sykehus og en befolkning på 17,3 millioner.

I følge EHCI-indeksen, for kvaliteten på helsetjenester, inkluderer topp 5 i Europa: Nederland, Sveits, Island, Danmark og Norge. De oppnår alle mellom 830 og 870 poeng av 1000 mulige. Bulgaria har 458, som betyr «ekstremt lave verdier for alle indikatorer». Siste!

I Tyskland var det 2242 sykehus i 2000, 1980 i 2015 og 1870 i 2020. Mer enn 80 private sykehus er stengt. Effektiviteten og kvaliteten på behandlingen økte 2,7 ganger. Den samme modellen brukes i Østerrike, Skandinavia, Frankrike, etc.

Det strømmer stadig flere milliarder hit og situasjonen blir verre.

Dødeligheten for hele EU er 10,0 %. Nivået av total dødelighet for den bulgarske befolkningen er det høyeste blant europeiske land. De laveste dødelighetene er Irland og Kypros – 6,4 % hver, og Luxembourg – 6,8 %.

I Bulgaria dør én person hvert 12. minutt.

En av tre bulgarere som bor på landsbygda har ikke tilgang til medisinsk behandling. Mange mennesker i landsbyene dør rett og slett uten behandling – de kan ikke nå de hundrevis av sykehus og tomme sykehussenger…

I vårt land er ett av fire barn sulten. En av to voksne er sultne. Dataene kommer fra den bulgarske matbanken fra i fjor.

Bulgarere er de sykeste barna i Europa: 14 barn under 17 av 10 000 lider av tuberkulose, som er en svart rekord for Europa. En tredjedel spiser ikke frukt eller grønnsaker hver dag fordi de kommer fra fattige familier.

Dødeligheten og sykeligheten blant bulgarere er dobbelt så høy som gjennomsnittet i Europa.

Blant 33 europeiske land betaler bulgarere mest for medisinene sine. I Slovenia utgjør offentlige midler til medisiner per innbygger 220 euro, og i Bulgaria til 40 euro.

350 000 bulgarere lider av kreft.

En av åtte bulgarere lider av nyreproblemer.

Bulgaria rangerer først i Europa når det gjelder dødelighet av hjerte- og karsykdommer, med 64 prosent av menneskene som dør av det.

Bulgaria rangerer først i Europa når det gjelder antall dødsfall som følge av hjerneslag. I Bulgaria har en hjerneslagpasient betydelig mindre sjanse for å overleve enn i Frankrike, Tyskland, Østerrike, Spania, Skandinavia osv. I 2015 døde 38 mennesker av 100 000 av iskemisk hjerneslag i Tyskland og 156 personer av 100 000 i Bulgaria. Fire ganger mer!

Tysk helseforsikring er preget av et dobbelt system av offentlig helseforsikring (GKV) og privat helseforsikring (PKV). Selv om offentlig helseforsikring (GKV) er tilgjengelig for alle, gjelder visse betingelser for privat helseforsikring. I Tyskland kan hver innbygger velge mellom mer enn 150 helsefond. På midten av 1990-tallet nådde de 500…

Når det gjelder helsekostnader i forhold til BNP, overgår Bulgaria de fleste EU-medlemsland. Men den demografiske og helsemessige situasjonen til den bulgarske nasjonen fortsetter å forverres betraktelig. Det betyr dårlig økonomistyring. Det betyr korrupsjon. Det betyr et dårlig system. Noen kretser har godt av det.

Nærmere 9 milliarder bevilges til helsevesenet. Men helsevesenet vårt er alvorlig sykt. Hvor går disse pengene? Dette er spørsmålet.

Forskjellen i lønn og bonus mellom de høyest og lavest betalte legene i landet er nesten 100 ganger større.

***

Nok en hvit skandale bryter ut igjen: lidenskapene koker over et privat prosjekt for et nasjonalt barnesykehus. Det offisielle kabinettet godkjente prosjektet, skrøt fungerende statsminister Dimitar Glavchev. 24 timer senere ga Glavchev opp sin «bragd».

Andre steder skjer ting annerledes, men i Bulgaria ønsker vi hardnakket ikke å lære av gode erfaringer. Eksemplene er mange, men ett av dem er spesielt veltalende. Dette er Liverpool Children’s Hospital.

«Alder Hey» regnes som et av de største barnesykehusene ikke bare i England, men også i Europa. Siden opprettelsen i det første tiåret av 1900-tallet har tusenvis av barn blitt behandlet i institusjonen og takket være innsatsen fra sykehuspersonalet har hundrevis av unge liv blitt reddet, skriver nettstedet Framar.bg.

Begynnelsen

Faktisk begynte biografien om «Alder Hey» å bli skrevet så tidlig som i 1910, da det administrative organet «Board of Poor Law Guardians», som overvåket implementeringen av den såkalte fattigloven i Storbritannia, kjøpte et gammelt slott og 23 hektar med land i Liverpool-forstaden West Derby. Den opprinnelige hensikten var å bygge et krisesenter for de fattige der, noe som skjedde. Ved siden av ble det imidlertid også opprettet en spesiell bygning for behandling av barn fra de fattigste familiene.

Det medisinske anlegget åpnet offisielt i 1914, ved starten av første verdenskrig. I løpet av denne perioden ble det et militærsykehus. Barneavdelingen fortsatte imidlertid å utføre sine funksjoner.

Utvikling

«Alder Hey» vokste stadig og i 1924 ble det også anskaffet et spesialbygg for sykepleierboliger. Dermed var barnehagepersonalet tilgjengelig 24 timer i døgnet.

Under andre verdenskrig begynte det medisinske etablissementet å fylles opp igjen med sårede fra fronten, men barneprofilen forble bevart.

Det er merkelig at i 1944 ble den helbredende effekten av penicillin testet nettopp her – på et barn som var alvorlig syk med lungebetennelse. På 1950-tallet bygde sykehuset også en neonatalavdeling, den første i England, hvor mange britiske babyer ble reddet.

Allerede på 70-tallet av 1900-tallet introduserte administrasjonen til «Alder Hey» praksisen med å besøke barn av kjente personer for å muntre dem opp og dermed støtte helbredelsesprosessen. Kanskje en av de mest populære gjestene ved etableringen av en svunnen tid er fortsatt prinsesse Diana, hvis besøk fant sted på 90-tallet av det 20. århundre. Mange rockestorheter så vel som stjerneskuespillere, forfattere, idrettsutøvere og musikere besøkte de innlagte barna.

En skandale som skjedde mellom 1995 og 1998, med oppdagelsen av menneskelige organer bevart på sykehuset, førte til at parlamentet vedtok en spesiell lov om transplantasjon av menneskelige organer og celler på øya.

I 2005, etter mye debatt, ble Alder Hey flyttet til eiendommen til Springfield Park for å fortsette å fungere ordentlig. Og året etter, takket være midler fra den engelske fotballspilleren Wayne Rooney, ble det bygget en nevrologisk avdeling ved siden av. Dessuten er ikke Rooney den eneste fotballspilleren som regelmessig besøker etableringen til glede for de minste. Mange av kollegene hans gjorde den samme gesten.

Millioner av pund doneres til sykehuset hvert år slik at de kan kjøpe den nyeste medisinske teknologien for å behandle barn.

Behandlingen er gratis. Det er ingen ekstra kostnader.

Froskenyheter

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *