Det arktiske depotet på øya Svalbard venter på nesten 20 000 nye sjeldne frø

Norsk p. Svalbards arktiske frødepot vil motta det mest mangfoldige avlingstilskuddet til nå som en del av økende innsats for å sikre global matsikkerhet i møte med klimahensyn, meldte Reuters.

Verdens frøbank, opprettet for å beskytte verdens matforsyning mot katastrofer som atomkrig eller global oppvarming, forventer å motta 19 500 sjeldne frøprøver på tirsdag. Med dem vil det totale antallet eksemplarer i den såkalte «Noahs Ark» av frø overstige 1,2 millioner.

Depotet ble opprettet i 2008 i permafrosthuler på den norske skjærgården mellom Europa og Nordpolen som en reserve for nasjonale og regionale banker for å lagre den genetiske koden til tusenvis av plantearter. Den inneholder prøver fra nesten alle land i verden, som spilte en viktig rolle mellom 2015 og 2019 i restaureringen av frøsamlinger som ble ødelagt under krigen i Syria.

«Hele menneskeheten er avhengig av det genetiske mangfoldet av frø som er lagret i verdens genbanker, og frøhvelvet er den siste forsvarslinjen mot tap av dette mangfoldet,» sa Sandra Borch, norsk landbruks- og matminister.

Depotet, som også fungerer som en støtte for oppdrettere som leter etter måter å skape klimabestandige planter på, åpner dørene i dag for første gang med gratis virtuelle omvisninger i underjordiske frølagringskamre.

I rommene, som kun åpnes tre ganger i året for å begrense frøenes eksponering for ytre påvirkninger, holdes en temperatur på rundt minus 18 grader celsius.

Deponeringen av de nye frøprøvene og starten på gratis virtuelle omvisninger i depotet markerer 15-årsjubileet for opprettelsen av «Noahs ark» for frø.

«Verden er annerledes enn Svalbard. Dette frølageret representerer håp, enhet og sikkerhet,» sa Stefan Schmitz, administrerende direktør i Crop Trust, en internasjonal frivillig organisasjon som forvalter depotet i samarbeid med norske myndigheter. «I en verden der klimakrisen, tap av biologisk mangfold, naturkatastrofer og konflikter i økende grad destabiliserer matsystemene våre, har det aldri vært viktigere å prioritere bevaring av disse bittesmå frøene,» sa han.
Det dyrkes mer enn 6000 forskjellige planter rundt om i verden, men ifølge FN-eksperter får folk i dag omtrent 40 prosent av kaloriene sine fra tre hovedvekster – mais, hvete og ris – noe som gjør matforsyningen sårbar dersom innhøstingen av disse avlingene lider pga. til endringer i klimaet.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *