A. Bilotaitė: Statene i regionen ble enige om å bygge en «dronemur» for å beskytte grensen

Statene i regionen har blitt enige om å bygge den såkalte «dronemuren», som vil muliggjøre beskyttelse av landenes ytre grenser ved hjelp av droner, sier innenriksminister Agnė Bilotaitė.

Hun snakket etter et møte med kolleger fra de baltiske landene, Polen, Finland og Norge som fant sted i Latvia fredag.

«Dette er noe helt nytt – en dronegrense fra Norge til Polen, hvis formål vil være å beskytte grensen vår ved hjelp av droner og andre teknologier, ikke bare fysisk infrastruktur, overvåkingssystemer, men også bruk av droner og andre teknologier.» ville tillate oss å beskytte oss selv mot provokasjoner fra fiendtlige land og forhindre smugling,” sa A. Bilotaitė til BNS.

For den såkalte «droneveggen» vil stater bruke droner for å overvåke grensestrekningen samt antidronesystemer som vil stoppe bruken av droner til smugling og provokasjoner fra fiendestater, sier ministeren.

«Dette er droner som lar oss overvåke situasjonen ovenfra og se mye lenger enn overvåkingssystemene våre indikerer, men en annen del av teknologien er også introdusert som vil tillate oss å kontrollere landene våre og våre grenser «For å beskytte mot droner fra. andre land som har som mål å spionere på informasjonen vår, utføre provokasjoner og organisere smugling, sa ministeren.

Ifølge A. Bilotaitė hadde Litauen allerede planlagt å styrke grensebeskyttelsen ved hjelp av droner – det er opprettet en ubemannet luftfartøyenhet i Statens grensevakttjeneste, og anskaffelsen av ytterligere droner og antidronesystemer er i gang.

«Som land har vi gjort mye i denne retningen. (…) Kanskje andre land må investere mer og forberede seg», sa ministeren.

Ifølge henne undersøker statene for tiden hvilke «lekser» de må gjøre, og deretter vil de statlige institusjonene, med hjelp av eksperter, utarbeide en plan for implementeringen av «droneveggen».

Det er en hel rekke av disse spørsmålene, du må evaluere alle disse algoritmene, øvelsene ville være veldig verdifulle – vi ville se på dem, evaluere dem og styrke forberedelsene våre.

Statsråden har ikke bestemt seg for når denne ideen skal gjennomføres.

«I dag ble vi enige om denne ideen, neste trinn er en plan, konkrete tiltak.» er ekte,” sa A. Bilotaitė.

A. Bilotaitė utelukket ikke muligheten for at «droneveggen» ville bli bygget med EU-midler.

«Det er klart at hvis vi blir enige om felles løsninger, kan vi søke om europeisk finansiering. Hvis vi som region representerer et behov, er det stor sannsynlighet for at vi får midler fra EU-kommisjonen (EC).» (…) Hvis det er organisert, er det mye mer nyttig enn om du deltar i forhandlinger som region, kan du få en bedre pris, sa ministeren.

Internasjonale evakueringsøvelser blir organisert

I følge A. Bilotaitė ble det også på møtet avtalt å organisere felles evakueringsøvelser i delstatene i regionen.

«Vi ble enige om at vi i regionale øvelser må prøve å sikre evakuering av befolkningen og se hvordan institusjonene våre er klare til å jobbe, hvordan de kan samhandle med hverandre, hvilken kapasitet vi har til å ta imot mennesker og hvilken kapasitet andre land har.» , om de er klare til å ta imot vårt tilsvarende antall mennesker, sa ministeren.

«Det er mange av disse spørsmålene, du må evaluere alle disse algoritmene, øvelsene ville være veldig verdifulle – vi ville se på dem, evaluere dem og styrke forberedelsene våre,» la hun til.

Statsråden bestemte heller ikke når slike øvelser skulle arrangeres.

«Det er vanskelig å si, det er ikke lett å organisere øvelser av denne størrelsesorden, ikke på nasjonalt nivå, men på internasjonalt nivå,» sa A. Bilotaitė.

Ifølge henne vurderes Litauens beredskap for tiden av EUs evakueringsoppdrag, som skal legge frem sine anbefalinger i juni.

«Vi håper at disse anbefalingene vil hjelpe oss å sette sammen treningsscenarioet,» sa A. Bilotaitė.

Ifølge ministeren diskuterte møtet også muligheten for at stater i fellesskap kan søke EF om midler til sivil sikkerhetsinfrastruktur.

«Når det gjelder formatet på overnattingsstedet, var vi enige om at vi må samarbeide på internasjonalt nivå for å finansiere infrastrukturen. Det er kapitalkrevende og krever store mengder midler. (…) Det er klart at vi må finne måter for europeisk finansiering. Vi ble enige om at vi skal ta opp dette problemet på regionalt nivå i et felles brev til EF, sa A. Bilotaitė.

«Vi må finne måter å finansiere sivil sikkerhet på europeisk nivå,» la hun til.

Innenriksministermøtet 23.-24. mai i Latvia, som Ukraina også deltok i, er det andre møtet med dette formatet, det første som fant sted i Vilnius i fjor.

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *