Æresgjester samlet seg til den første premieren på den nye sesongen av Kaunas National Drama Theatre «Audra».

Torsdag kveld inviterte Kaunas National Drama Theatre fansen til den første premieren på den 104. sesongen – «The Tempest» regissert av den estiske teater-storspilleren Peeteris Jalakas basert på stykket av V. Shakespeare. Et stort publikum av teaterelskere, inkludert kjente personligheter og ambassadører fra fremmede land, samlet seg til forestillingen.

Den polske ambassadøren i Litauen Konstanty Radziwiłł med sin kone, den estiske ambassadøren i Litauen Kaimo Kuusk med sin kone, den norske ambassadøren i Litauen Ole T. Horpestad med sin kone, direktør Gytis Padegimas, filosofen Gintautas Mažeikis, viseminister for kultur Rimantas Medonasitis, med rapperen. hans fru, designeren Kristina Kalinauskaitė, solisten Mindaugas Jankauskas og andre æresgjester.

Regissøren Peeters Jalakas, som tolker V. Shakespeares «The Tempest» på den store scenen, er leder av estisk teater, en pioner innen avantgarden. Dette er hans første premiere i Litauen og en retur til den tradisjonelle svarte sceneboksen etter lang tid. I Kaunas vil han få støtte av et estisk kreativt team: dramatiker Taavi Eelmaa, scenograf og kostymedesigner Kristel Zimmer, komponistene Gavin Bryars og Yuri Bryars (UK), videoregissør og scenograf Emer Värkas. Premieren spilles sammen med Von Krahl Teater. Illusjonisten Nicholas Kin bidro til å lage forestillingens magiske triks, koreograf Ema Senkuvienė skapte bevegelsen.

«Audra» er et av dramatikeren V. Šekspyras siste dramatiske verk, som har blitt fremført mange ganger på forskjellige litauiske scener. Tragikomedien, skapt på 1600-tallet, gjenspeiler skuffelsen over humanismens idealer og kombinerer virkeligheten med magisk-fantastiske elementer av eventyr. Utstøtte bor på en avsidesliggende, navnløs øy – magikeren og kunstneren Prosper med datteren Miranda.

Prosper kontrollerer elementene i naturen, det onde og det godes ånder. Han søker hevn på fiendene sine som en gang tvang ham til å flykte fra Milano og tok hertugtronen fra ham. Med en trolldom forårsaker han en storm på havet som fiendenes skip seiler på, ødelegger det og vasker mannskapet inn på den samme øya. Etter å ha frarådet fiendene sine, velger Prospero tilgivelse.

Ved å bruke miljøet til en eksotisk øy – kreftene til naturlige elementer, karakterer av spøkelser og nymfer – musikk og triks fra illusjonister – skaper avantgarde-artisten P. Jalakas et moderne teaterforestilling fra Shakespeares skuespill, og kombinerer levende teater og moderne teknologier. I stykket vil han foreslå å betrakte innbyggerne på den navnløse øya som er avbildet i stykket som begynnelsen på en ny, mer perfekt, bedre menneskehet og å prøve å forestille seg en fremtid der rollene til mytologiske skapninger, spøkelser og nymfespill er. overtatt av kunstig intelligens.

Regissør P. Jalakas sier at denne tolkningen inneholder veldig klare metaforer og symboler som vi snakker om i dag: menneskehetens situasjon, kunstig intelligens, farer, vi ser dem og når vi ser dem handler vi for å unngå dem. «Dette er veldig moderne temaer. Og selvfølgelig omhandler hver historie, hvis den er god, temaene kjærlighet, død og ensomhet. «Disse tre temaene gjenspeiles også i stykket,» sier regissøren.

I følge kunstnerisk leder Edgaras Klivis, er Mr. Jalakas sine premierer i Estland velkommen som teatralske begivenheter, så det er ingen tvil om at «Audra» også vil ha sin fulle innvirkning på scenen til National Kaunas Drama Theatre: » V. Shakespeares stykke kan fremføres på ulike måter Typer kan leses – som en moralsk allegori, som en historisk refleksjon av store oppdagelser eller som en okkult tekst – men det estiske teamet med NKDT-skuespillere setter først og fremst opp en komedie om selve teateret som bedrag, illusjon og bedrag kl. samtidig en ubestridelig realitet. Den uvanlige estiske ånden kommer til uttrykk gjennom spesiell humor, den presise bruken av medieteknologi og den ekstreme motviljen mot å vikle publikum inn i metaforenes feller.»

Skuespillere i stykket: Dainius Svobonas, Agnieska Ravdo, Motiejus Ivanauskas, Martyna Gedvilaitė, Ridas Žirgulis, Ričardas Vitkaitis, Artūras Suziedėlis, Henrikas Savickis, Arūnas Stanionis, Gintautas Bejeris, Euvidėytas, Lebedižilius, Euvidėjas, Kamīgis Bendoriū tė , Miglė Navasaitytė , Aušra Traveller.

Peeters Jalakas er en estisk teaterregissør, dramatiker og produsent. I 1987 ble Estlands første private teatergruppe, VAT teater, grunnlagt i 1989. – Teater Ruto Killakund (begge i Tallinn) var deres manager og regissør, en av de første i Estland som iscenesatte forestillinger i utradisjonelle rom. Siden 1992 har han drevet sitt eget Von Krahl-teater i Tallinn. 1994-96 og leder av Rakvere Dramateater. I 1990 i Pärnu grunnla han den internasjonale festivalen for alternativt teater «Baltoscandal». Skriver skuespill. Forestillingene kombinerer multimedia og estisk folklore på en unik måte.

Premieren er 21. september. På den store scenen. De neste forestillingene av stykket finner sted 25., 26. oktober og 17., 18. november.

Foto av Vytis Šulinskas.

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *