Angrep i Norge: Drapsmann tatt i varetekt som ledd i etterforskning av psykiske problemer

legende,

Norges statsminister Jonas Gahr Stoere besøkte Kongsberg fredag.

Pil og bue-angrepet som tok livet av fem mennesker denne uken i Norge skyldtes trolig drapsmannens psykiske lidelse, opplyser politiet.

Espen Andersen Brathen erkjente å ha utført et drap onsdag i småbyen Kongsberg.

Det var det verste angrepet i Norge siden høyreekstreme Anders Breivik massakrerte 77 mennesker for et tiår siden.

Den mistenkte, en dansk konvertert til islam, blir for tiden holdt på et medisinsk anlegg i påvente av en psykiatrisk utredning.

– Den sterkeste hypotesen etter de første dagene av etterforskningen er at sykdom er i bakgrunnen, sier politiinspektør Per Thomas Omholt.

Politiet etterforsker imidlertid en rekke motiver, inkludert «sinne, hevn, impuls, jihad, sykdom og provokasjon», sa Omholt.

Han sa at Brathen innrømmet drapene, men ikke erkjente straffskyld.

En fullstendig psykiatrisk evaluering er nødvendig for å avgjøre om Brathen kan holdes juridisk ansvarlig for sine handlinger. Dette kan ta flere måneder.

– Dette tyder på at ting ikke er akkurat som det skal være, sa advokaten hans, Fredrik Neumann, med henvisning til klientens psykiske helse.

– En fullstendig rettslig vurdering vil avklare dette, sier han til VG.

Leder for Norges PST etterretningstjeneste, Hans Sverre Sjovold, sa Brathen hadde vært inn og ut av det norske helsesystemet «en tid».

Brathan var kjent for PST, som har ansvaret for Norges antiterrorarbeid, men det er foreløpig ikke klart hvorfor.

– Det var frykt for radikalisering før, sa politiførstebetjent Ole Bredrup Saeverud til journalister.

legende,

Espen Andersen Brathen gjennomgår psykiatrisk utredning

Fem personer ble drept og tre andre såret, inkludert en politibetjent i tjeneste, i Kongsberg, omtrent 80 km sørvest for hovedstaden Oslo.

Politiet ble først informert klokken 18.12 lokal tid (16.12 GMT) onsdag om en mann som skjøt mot folk med pil og bue. Kort tid etter kom betjentene til stedet.

Politibetjentene ble deretter målrettet med piler før angriperen flyktet. Angrep ble deretter rapportert på forskjellige steder.

Politiet sa at ofrene sannsynligvis ble drept etter at offiserer først konfronterte angriperen.

Den mistenkte ble arrestert klokken 18.45, 35 minutter etter at angrepet startet. Det ble avfyrt varselskudd under pågripelsen, opplyser politiet.

Norske medier stiller spørsmål ved hvorfor det tok politiet mer enn en halvtime å arrestere den mistenkte etter første meldinger om et angrep. Saeverud sa at det var en «forvirrende» situasjon.

videotekst,

Vitne til angrep i Norge: «Jeg hørte et tydelig dunk»

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *