Barn overvåkes av kunstig intelligens i Lazdynai-bassenget – MadeinVilnius.lt

Med starten av den nye varme årstiden øker populariteten til svømmekurs for barn tradisjonelt i litauiske svømmebassenger. Før hver sommer ønsker foreldre å sørge for at barna deres er trygge mens de ferierer ved sjøen, innsjøer eller elver. Det mest moderne svømmebassenget i Vilnius, Lazdynai, tar imot alle som ønsker å lære å svømme ved hjelp av kunstig intelligens-teknologi.

For å forhindre alvorlige ulykker i vannet ble et drukningsforebyggende system utviklet av det norske teknologiselskapet «SwimEye» installert og brukt daglig i Lazdynai-bassenget, som hjelper til med å registrere handlingene til en mulig drukningsperson og umiddelbart informere svømmetilsynet. om en forestående katastrofe.

Systemet installert i Lazdynai-bassenget er det første i de baltiske statene. Det er ikke registrert ulykker i noen svømmehaller hvor det er installert et drukningsdeteksjonssystem. Ved å implementere et slikt kunstig intelligenssystem trenger ikke svømmebassengoperatøren å ansette ansatte med spesialkompetanse, da enhver vanlig badevakt kan jobbe med dette systemet.

Dette AI-drevne undervannsovervåkingssystemet brukes i mange skandinaviske svømmebassenger: det reagerer på menneskelige bevegelser og varsler redningsmenn når det oppdager atypisk oppførsel. Det er to typer varsler: tidlig varsling og drukningsfare.

Overvåker hundrevis av bassenger samtidig

– SwimEye-teknologien, utviklet i Norge, har samlet mer enn 100 000 timer med personlige opptak av naturlige menneskelige bevegelser og drukninger i vannet.

Kameraene tar ikke opp bilder av mennesker, men analyserer kun bevegelsene deres i vannet og «lærer» deres algoritmer. «Den konstant oppdaterte teknologien analyserer flere og flere nye data over tid, så kvaliteten på beskyttelsen øker hele tiden,» sier Rolandas Gudelis, IT-sjef i ALTAS, selskapet som introduserte systemet.

Systemet oppdager ulike anomalier og forutsier til og med mulige drukninger. For eksempel svømte en person og stoppet plutselig, og armene eller bena begynte å bevege seg ufrivillig. Det kunstige intelligenssystemet, som ikke har funnet noe tilsvarende bevegelsesmønster i sin database, informerer i utgangspunktet kun redningsmannen om situasjonen med et gult signal og rapporterer etter en nedtelling det høyeste nivået – rød fare. Den innsamlede databasen over menneskelige bevegelser i vann sikrer stabiliteten og påliteligheten til drukningsdeteksjon.

Etter å ha installert et slikt system, overvåkes hver millimeter av bassenget visuelt, og hvis systemet oppdager tegn på drukning, sender det et visuelt tidlig varselsignal til den sentrale bassengovervåkingskonsollen og til redningsmannen via walkie-talkie. Det overføres ikke bare informasjon om drukningsfare, men også om den spesifikke sektoren der hendelsen inntreffer.

For å sikre at den kunstige intelligensen fungerer så pålitelig som mulig, bruker systemet tyske Mobotix-kameraer av høy kvalitet, som sikrer påliteligheten til videoovervåkingen og oppfyller cybersikkerhetskriteriene. Alle kameraer har en oppløsning på 4 megapiksler og er designet for å ikke fange noen personlige egenskaper til en person, og oppfyller dermed de strenge kravene i EU GDPR.

«Det er to svømmebassenger i Lazdyni-komplekset – et 50-års olympisk svømmebasseng. Lengde og dykking 25 m. Lengde. Det olympiske svømmebassenget er utstyrt med 21 undervannsovervåkingskameraer langs hele omkretsen, og stupebassenget har 12 kameraer på to nivåer, da bunnen av dette ekstremt dype bassenget er bevegelig og når dybden reduseres, er noen av kameraene skjult , sier den litauiske nasjonale svømmemesteren, olympier og bassengsjef Vytautas Janušaitis.

To typer kameraer er installert i bassengets vegger: innebygd i selve veggen og doble, som kupler som stikker ut fra veggen. Det avhenger av bassengets funksjoner – hvor dybden på bassenget justeres ved å flytte gulvet, installeres kameraer ved å sette dem inn i bassengveggen.

«Etter å ha installert systemet i begge bassengene, sjekket og testet vi funksjonaliteten. Vi simulerte drukning med en levende dykker i hvert bassengområde. Installasjonen av undervannskameraene var en stor utfordring fordi bassenggulvet hever seg i visse områder og ingen projeksjoner inn i bassenget er mulig. For det forebyggende drukningsdeteksjonssystemet alene brukte vi ca 1,5 km forskjellige kabler. «Spesielle, høykvalitets og pålitelige tyske kameraer ble brukt,» sier Vytenis Kveselaitis, leder for «Tvarkdarys»-selskapet som installerte systemet.

Ifølge statistikken kan de fleste druknendes liv reddes hvis en badevakt griper inn på mindre enn to minutter. Under hele driften av dette komplekset var det ingen drukningshendelser i Lazdynai-bassenget.

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *