Beluga Hvaldimir, mistenkt for spionasje, er nå i Sverige

Hvaldimir beluga, som ble oppdaget for fire år siden utenfor kysten av Norge og mistenkt for å være spion for den russiske marinen, er nå i Sverige.

29.05.2023, 16:1129.05.2023, 17:46

Mer «internasjonal»

Hvaldimir, en hvithval, ble først oppdaget i Norge i april 2019. Keystone

Hvaldimir beluga, oppdaget for fire år siden iført en merkelig sele, noe som førte til at han mistenkte at den ble brukt av den russiske marinen, som for tiden ligger på vestkysten av Sverige. Dette ble rapportert av en ikke-statlig organisasjon som overvåker bevegelsene hans.

Navnet på denne hvithvalfarmen, som først ble oppdaget i norske arktiske farvann i 2019, kommer fra et ordspill som kombinerer ordet hval (hval på norsk) og et russisk fornavn.

Etter å ha blitt observert i Oslofjorden de siste dagene, den ble oppdaget søndag lenger sør i Nordsjøen, ved Hunnebostrand, på Sveriges vestkystsa Sebastian Strand fra OneWhale.

En uforståelig vei

Etter tre år med sakte nedstigning fra Nord-Norge, har han av en eller annen uforklarlig grunn tatt veien sørover de siste månedene.

«Vi vet ikke hvorfor det går så fort akkurat nå.» Spesielt fordi den beveger seg bort fra sitt naturlige miljø.

Sebastian Strand, marinbiolog

Han legger til: «Det kan være hormoner som presser ham til å finne en ektefelle. Eller ensomhet, hvithvaler er veldig sosiale, han kan lete etter andre.»

Hvalspion

«Hvaldimir», anslått til å være 13-14 år gammel, ble oppdaget i april 2019 utenfor Finnmarks arktiske region helt nord i Norge.

Biologer som henvendte seg til ham klarte å fjerne selen festet rundt hodet hans. Denne var utstyrt med en base for et lite kamera med teksten «Equipment St.Peterburg» trykt på engelsk på plaststropper.

Den gang spekulerte Fiskeridirektoratet i at Hvaldimir hadde rømt fra innhegningen og blitt tauet bort av den russiske marinen.som han virker vant til menneskelig selskap og har en tendens til å nærme seg skip.

Russland er stille

Moskva har aldri offisielt kommentert spekulasjonene. Hvithval lever tradisjonelt mye lenger nord, nær Grønland eller i vannet i det russiske eller norske Arktis.

Barentshavet og Nord-Atlanteren er strategiske områder for vestlige og russiske marinerden vanlige kontaktflaten for deres ubåter.

(baf/ats)

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *