De britiske øyer planlegger å flytte til Norge

Orknøyene planlegger å forlate Storbritannia og bli en autonom region i Norge. Dette melder britiske medier.

Lokale myndigheter vurderer å endre sin juridiske status i Storbritannia for å gi «bedre økonomiske muligheter» for øyene samt «alternative former for styring».

Øyboere ønsker å utforske sine nordlige forbindelser og studere hvordan andre øyer med spesiell status i Storbritannia, som Guernsey, Jersey og Man, styres, sa lokalrådsleder Jaime Stockan til BBC.

Orknøyene var under norsk og dansk styre til 1472, da de ble avstått til Skottland som sikkerhet for medgiften til Margaret av Danmark ved hennes ekteskap med kong James III av Skottland.

– Vi har vært under skandinavisk styre mye lenger enn under britisk styre. Folk stopper meg stadig på gaten og spør når brudeprisen endelig skal betales, slik at vi kan reise tilbake til Norge, sier Stokan. Ifølge ham har folket på øya en dyp forbindelse med folkene i nord, og nå er tiden inne for å utforske denne forbindelsen.

Øyboerne mener at skotske myndigheter i Edinburgh og de i London har vært en «svigermor» for dem. Subsidier per innbygger er lavere enn de som mottas på de skotske øyene og de vestlige øyene. Kommunalstyremøtereferatet nevner også Færøyene, som er et selvstyrt territorium i Danmark som ligger i Nordsjøen.

I dag og i morgen skal saken behandles i rådet. En kompleks kombinasjon av begjæringer, folkeavstemninger og konstitusjonelle endringer, ikke bare på øyene, men også i London, vil være nødvendig for å oppnå ekte løsrivelse.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *