Bevis på det største sjømonsteret på jorden er funnet i Alpene: det kan ha veid mer enn 100 tonn

For rundt 205 millioner år siden svømte et undervannsmonster som veide over 100 tonn i de dypeste delene av havet.

Fossilet som nylig ble funnet av europeiske forskere i de sveitsiske alpene kan ha vært en av dem. Denne spesielle tannen kom sannsynligvis fra kjeven til det største rovsjømonsteret som noensinne har streifet rundt på jorden, muligens en hittil ukjent iktyosaur.

Tannen ble avdekket i de sveitsiske alpene i 1990. og nylig undersøkt på nytt. For tiden er beliggenheten 2800 m over havet, men for mer enn 200 millioner år siden. I årevis var den dekket av sjøvann. Forskere sier at mens en stor del av tanntuppen mangler, er roten dobbelt så stor som en ichthyosaur-tann som noen gang er funnet.

Den forrige rekordholderen for den største tannen var en ichthyosaur, som forskerne estimerte var omtrent 15 m lang. Dette gjorde eieren av den nylig oppdagede tannen til et av de største dyrene som noen gang har levd på land eller i havet. Forskerne bemerker imidlertid at det er flere ukjente faktorer angående den skadede tannen, noe som gjør det vanskelig å avgjøre om fossilet tilhørte en enkel ichthyosaur med uvanlig store tenner eller til en gigantisk ichthyosaur hvis hele kroppen var på størrelse med tannen.

De gigantiske iktyosaurene utviklet seg i løpet av triasperioden, for rundt 250 til 200 millioner år siden. år, kort tid etter masseutryddelsen på rundt 96 prosent. alt liv i havet. Disse marine reptilene antas å ha trivdes i stormfulle hav. I løpet av de første 5 millioner årene vokste antallet ekstremt raskt og de var på toppen av næringskjeden.

Den største tannede dinosauren som noen gang er oppdaget, ble oppdaget i Tibet Himalayasaurus. Så forskere ble møtt med et puslespill – en tann som uventet ble oppdaget i de sveitsiske alpene som er for stor for noen kjente arter.

Så langt har de tilordnet funnet til slekten Shastasaurus, men det antas at flere fossiler må finnes for å finne ut om det er en ny art som overstiger de andre i størrelse.

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *