Byen på Spitsbergen merker konsekvensene av krigen i Ukraina, med russiske flagg vaier på bygningene iRADIO

Barentsburg ønsker deg velkommen, erklærer et skilt på russisk over brygga i denne lille havnen i den arktiske skjærgården på Svalbard. Fra det øyeblikket besøkende går av skipet, er det ingen tvil om hvem som, i det minste symbolsk, har kontroll over byen til noen hundre innbyggere midt i Polhavet. Russiske flagg vaier på bygningene. Den lokale Red Bear Pub belaster beløpet i rubler.
Oslo

Del på Facebook
Del på Twitter


Del på LinkedIn


trykkKopier URL-adressen
Kort adresse

Lukk
Arctic Svalbard håndterer også konsekvensene av krigen i Ukraina (illustrasjonsbilde) | Foto: Franco Banfi | Kilde: Profimedia / Solent News & Photo Agency

En byste av Lenin ruver over fjorden, bak den står et monument med inskripsjonen «Vårt mål er kommunisme». Men Barentsburg er ikke i Russland, men i Norge, skriver avisen Vakten

I henhold til 1920-avtalen ble den norske regjeringen gitt «full og absolutt suverenitet» over Svalbard mot å gi alle underskrivere av avtalen, som inkluderte Russland, lik tilgang til naturressurser. I 1932 kjøpte det russiske gruveselskapet Arktikugol gruveboplassen Barentsburg på Svalbard.

Inntil nylig opprettholdt de overveiende russiske og ukrainske innbyggerne i Barentsburg svært vennlige forhold til sine norske naboer i den nærliggende Spitsbergen-metropolen Longyearbyen. Kulturelle utvekslinger fant sted regelmessig, inkludert opptredener av symfoniorkestre og barnekor, sjakkturneringer og andre sportsbegivenheter.

Etter den russiske invasjonen av Ukraina ble imidlertid forholdet avkjølt. Den 9. mai i år, da Russland minnet Sovjetunionens seier over Nazi-Tyskland, ledet den russiske generalkonsulen Andrei Chemerilo en parade med dusinvis av kjøretøy og et helikopter som fører russiske flagg i Barentsburg.

I den forlatte sovjetiske gruvebosetningen Pyramiden ble en bulldoser fotografert igjen med flagget til den selverklærte folkerepublikken Donetsk. Noen måneder senere, i juli, paraderte en liten flotilje med russiske skip i norsk farvann på den russiske marinens dag.

Et tradisjonelt arrangement?

Ifølge russere er dette tradisjonelle arrangementer. Kritikere av Moskva hevder imidlertid at dette er propaganda som demonstrerer russisk dominans over dette strategiske området, som faktisk tilhører et av grunnleggerne av NATO.

Terje Aunevik, som representerer det norske liberale partiet Venstre i kommunestyret, husker at 9. mai i Barentsburg var et hyggelig arrangement med gaver, taler og musikk.

«Men nå, med alle flaggene og helikoptrene, er det en merkelig hendelse.» «Jeg har aldri opplevd noe lignende på de 25 årene jeg har vært her,» sier han.

Det offisielle reiselivsnettstedet Visit Svalbard har sluttet å annonsere for reiser til de to russiske bosetningene på Svalbard, og de fleste norske reisebyråer tilbyr ikke lenger turer til disse nettstedene.

Nettstedet Visit Svalbard beskriver reisebyrået Grumant, eid av det russiske statseide gruveselskapet Arktikugol, som en «forlengelse av den russiske staten».

Folk som bestemmer seg for å besøke Barentsburg blir ofte rådet av Longyearbyen-beboere til å slå av telefonene og bærbare datamaskinene for å unngå mulig russisk overvåking.

Merkbare endringer

I Barentsburgs rolige hovedgate kan man se arbeidere som skynder seg for å handle før den eneste matbutikken stenger. Musikk spilles fra leilighetsvinduene og unge kvinner hilser på hverandre på russisk. En av dem sier hun kom til Svalbard for å «komme unna».

Men for mange mennesker er ikke Barentsburg lenger den trygge havn den en gang var. Etter den russiske invasjonen av Ukraina forlot mange ukrainere og russere byen og dro til Norge eller videre til Europa.


Jeg nyter absolutt renslighet på Spitsbergen. Minus 30 grader og ingen vind er det beste været, sier kjøreren

Les artikkelen


36 år gamle Ivan Velichenko pleide å jobbe i Barentsburg som en av få ukrainere på det lokale russiske turistkontoret.

Men til slutt flyttet han til Longyearbyen da han, sammen med noen av sine russiske kolleger, kom under press over en protest de iscenesatte etter forgiftningen av den russiske dissidenten Aleksej Navalnyj i 2020.

Siden den gang har Velichenko hjulpet flere ukrainere å forlate Barentsburg og få asyl i Europa. Ifølge ham bor det fortsatt noen ukrainere i byen; men de som er igjen er trolig pro-russiske.

Mange gruvearbeidere fra de ukrainske regionene Luhansk og Donetsk, som Russland annekterte i fjor, kommer tradisjonelt til Barentsburg-kullgruvene.

Velichenko kjente endringene i Barentsburg på egenhånd da han kom tilbake hit etter åtte måneder med å forsvare hjembyen Chernihiv, 150 kilometer nord for Kiev.

Han kom til Barentsburg for å vise sin mor sitt tidligere hjem og arbeidssted, men umiddelbart etter ankomst ble de møtt av en representant for det russiske konsulatet, som fulgte og filmet dem hele tiden.

Konsolidering av dominans

Den Moskva-baserte sosialantropologen Andrian Vlachov, som lenge har studert befolkningen i Barentsburg, sa at siden Russlands annektering av Ukrainas Krim i 2014, har mange av byens innbyggere måttet velge mellom å si ifra eller tie, for å beholde jobben.

Men Svalbards guvernør Lars Fause hevder at hans forhold til russiske myndigheter i Barentsburg er vennlige.


Norge har arrestert sønnen til en nær fortrolig av Putin. Han sendte ulovlig en drone over Svalbard

Les artikkelen


– Min jobb er å sørge for fred og stabilitet i skjærgården, sier Fause på kontoret sitt i Longyearbyen, der et portrett av Norges konge og dronning henger over skrivebordet hans.

Oslo begynner å ta grep for å konsolidere sin dominans over Svalbard, sier analytikere. Fause spår at Russland i fremtiden vil fokusere mer på turisme på Svalbard og interessen for gruveindustrien vil avta.

Oslo vil på sin side forsøke å øke den norske befolkningen i skjærgården, noe som vil koste staten 1,3 milliarder kroner (2,78 milliarder CZK) i året, legger Fause til.

– Politikerne vil ha et norsk fellesskap her. – Dette er Norge, norsk land, og hvis landet må betale så mye penger (for å støtte samfunnene på Svalbard), er det riktig at nordmenn bor her, understreker Fause.

CTK

Del på Facebook
Del på Twitter


Del på LinkedIn


trykkKopier URL-adressen
Kort adresse

Lukk
roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *