Canadierne tapte 3-2 etter raid i VM i Norge

Å oppdatere: 22. mai 2023 kl. 19.11
Utstedt av:

Riga – Canadas ishockeyspillere tapte 3-2 for Norge i verdensmesterskapet i Basic Group B i Riga etter separate elimineringer og forble på tredjeplass på tabellen, ett poeng bak andreplasserte Tsjekkia. Mathias Trettenes scoret vinnermålet. Canadierne skal spille direkte kamp om andreplassen mot tsjekkerne tirsdag.

Utenlandsfavoritten var allerede to mål bak på slutten av andre periode. Kampen gikk på overtid på 59:48 da Canada spilte uten målvakt Lawson Crouse. Angrepene gikk da bedre for nordmennene, som omsatte fire av fem forsøk. Som et resultat feiret de sin andre seier over kanadierne i verdenscuphistorien, deres første seier for 23 år siden.

«Dette er noe stort for oss,» sa den norske veteranen Ken Andre Olimb i et intervju med det internasjonale ishockeyforbundets nettside. «Det er 23 år siden vi gjorde noe slikt. Det er en stor opplevelse for våre unge spillere. De viste hvilket nivå de kan spille på. Og de vil bli enda bedre. Det gjør vi ikke.» «Vi har slått disse store lagene mye, men det er flott for selvtilliten vår,» roste Olimb.

Canadierne satte et lavere tempo fra start og det var ikke vanskelig for nordlendingene å holde følge med favorittene. Også nordmennene åpnet scoringen. Selv om de ikke brukte kraftspillet etter Naboenes foul og så hadde litt flaks da Lucic bommet på skuddet fra kloss hold, kunne de feire i det 10. minuttet.

Kaptein Olimb vant pucken, hans første pasning langs Trettenes-forsvaret gikk ikke igjennom, men pucken kom tilbake til ham, så han prøvde seg på midten og skjøt forbi keeper Hofer Martinsen i mellomrommet mellom sirklene. Bare noen få øyeblikk senere scoret Valkvae Olsen nesten det andre målet fra straffemerket.

Etter 112 sekunder av andre akt fikk nordmennene en sjanse: Olden kastet pucken mot det kanadiske målet og Laugtons skudd avviste den utenfor Hofers rekkevidde. Canadierne utlignet i det 29. minutt da Lucic slo den norske keeper Arntzen med et håndleddsskudd. I det 34. minutt traff Toffoli tverrliggeren. Øyeblikk senere sendte Fantilli Kasastula med en headingredning.

Nordmenn klarte imidlertid ikke å oppnå noe i et langt, fem-minutters powerplay som ble avbrutt av pause. I det 46. minutt scoret Toffoli, Arntzen gjorde et utmerket venstrefotskudd. Til slutt spilte den kanadiske innbytteren uten keeper. Quinn slo pucken med en backhand fisheye på tverrliggeren fra nesten null vinkel. Crouse utlignet med et presist skudd i øvre hjørne etter at Carcone traff den perfekt.

I tilleggstid ble det norske laget, som ikke lenger klarte å gå videre, noe overraskende farligere. Trettenes krysset målstreken farlig to ganger, men klarte ikke å overvinne Hofer. Norges tre første spillere, Hansen, Olden og Trettenes, klarte et raid, bare for at Haga ikke klarte å score. På canadisk side, av de fire håndheverne, var det bare Glass og Toffoli som kontret, slik at Valkvae Olsen kunne vinne i den femte serien. Etter en flott avslutning klarte han det også.

«Det er en utrolig følelse. Jeg trodde aldri vi skulle slå Canada i verdensmesterskapet. Det er en utrolig seier for oss, sa tittelforsvarer Johannes Johannesen.

– Vi må definitivt bli bedre. Alle disse lagene har veldig godt forsvar, vi må finne en måte å skape flere sjanser på – Vi vil være klare til i morgen. Det kommer en stor kamp på tirsdag, sa den kanadiske spiss Scott Laughton.

Verdensmesterskap i ishockey – gruppe B (Riga):

Canada – Norge 2:3 etter lørdag. Raids (0:1, 1:1, 1:0 – 0:0)

Mål og assists: 29. Lucic (Weegar, Middleton), 60. Crouse (Carcone) – 10. Martinsen (KA Olimb), 22. Olden (E. Salsten), avgjørende Sam. Angrep på Trettenes. Dommer: Frandsen (Dan.), MacFarlane (USA) – Hautamäki (Fin.), Synek (SR). Utelukkelse: 2:1, pluss Fantilli (Canada) 5 minutter og til kampslutt. Nytter ikke. Seere: 4834.

Canada: Hofer – Weegar, Middleton, Hunt, Bear, Joseph, Myers, Barron – Blais, Glass, Lucic – J. Quinn, Laughton, Crouse – Carcone, McBain, Naboer – Toffoli, Krebs, Fantilli. Trener: Tourigny.

Norge: Arntzen – Hansen, Lilleberg, Johannesen, Engeland Andersen, Krogdahl, Kasastul – Valkvae Olsen, Vikingstad, Berg-Paulsen – KA Olimb, Trettenes, Martinsen – E. Salsten, Olden, Haga – Vesterheim, H. Salsten, Hoff. Trener: T. Johansson.