Datatilsynet stopper en stor del av metainntektene

teknologi4. august ’23 09:40forfatter: Myrthe Koopman

Meta, morselskapet til blant annet Facebook, WhatsApp og Instagram, har mistet en stor del av inntektsmodellen i Norge. Datatilsynet har bestemt at det nå er ulovlig å vise personlig tilpasset reklame. Ifølge IT-advokat Geert Jan Koning tar Meta denne avgjørelsen «i hjertet av forretningsmodellen».

Datatilsynet stopper en stor del av metainntektene (Unsplash)

Kjennelsen kom etter at den irske regulatoren tidligere i år konkluderte med at Meta ikke hadde noe gyldig grunnlag for å behandle personopplysninger for sine personlig tilpassede annonser. «Meta svarte at grunnlaget var behovet for å levere sine tjenester. «Men ifølge de irske regulatorene er dette ikke nødvendig i det hele tatt, du kan også tilby utmerkede plattformer som Facebook og Instagram uten personlig annonsering,» forklarer Koning.

Berettiget interesse

Meta hadde da tre måneder på seg til å utvikle et gyldig grunnlag. Selskapet brukte denne tiden ved å justere databeskyttelsesvilkårene og sitere en legitim interesse. «EU-domstolen satte en stopper for denne tvisten i juli,» sier IT-advokaten. «Da var det et åpent mål for den norske regulatoren til å ta ytterligere grep.»

«Det var et åpent mål for den norske regulatoren å fortsette»

Geert Jan Koning, IT-advokat

Tilsynsmyndigheten i Norge opplyser at dersom Meta ikke kan basere seg på en legitim interesse og ikke har grunnlaget som er nødvendig for å gjennomføre en avtale, må samtykke fra brukere innhentes. Ifølge Koning gjør ikke selskapet dette, derfor har det slått fast i Norge at det er ulovlig å vise personlig tilpasset annonsering.

Følg med i Nederland

Denne beslutningen kan også få konsekvenser for Meta i Nederland og andre europeiske land i fremtiden. Men før det skjer,… European Data Protection Board Først og fremst må det avklares om vedtaket får en endelig form og også gjelde for hele Europa. «Og ikke lenger midlertidig begrenset til tre måneder,» sier Koning.

Les også | Det økende transatlantiske teknologigapet er i ferd med å bli et problem

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *