De utrolige helsemessige fordelene med fiken

Fiken er frukten av ficustreet, som er en del av morbærfamilien. De har en unik søt smak, myk og seig tekstur og er fylt med litt knasende spiselige frø. Ferske fikener er delikate og lett bedervelige, så de tørkes ofte for å bevare dem. Dette gir søte og næringsrike tørkede frukter som kan spises hele året.

Det finnes mange varianter av fiken, alle forskjellige i farge og tekstur. Deres unike funksjon er en liten knopplignende åpning kalt en ostiole på enden som hjelper fosteret å utvikle seg. Deres naturlige sødme betyr at før tiden med raffinert sukker, ble de ofte brukt som søtningsmiddel.

Ernæringsmessige fordeler

En porsjon på 30 g tørket fiken gir:

  • 68 kalorier
  • 1,1 g protein
  • 0,5 g fett
  • 15,9 g karbohydrater
  • 3 g fiber
  • 291 mg kalium
  • 75 mg kalsium
  • 24 mg magnesium
  • 1,26 mg jern
  • Topp 5 helsefordeler

1. Fremmer fordøyelseshelsen

fig ofte anbefalt for å gi næring og tone tarmene, de fungerer som et naturlig avføringsmiddel takket være deres fiberrikdom. Fiberen de gir har også prebiotiske egenskaper, nærer tarmbakterier og fremmer et sunt tarmmiljø, noe som forbedrer fordøyelseshelsen.

Hvem bør IKKE spise fiken?

2. De er rike på antioksidanter

Fiken, spesielt modne, er rike på beskyttende planteforbindelser kalt polyfenoler. Disse forbindelsene har beskyttende antioksidantegenskaper, noe som betyr at de bidrar til å forhindre oksygen fra å samhandle med andre kjemikalier og forårsake skade på celler og vev. De er derfor avgjørende for å håndtere oksidasjon.

3. De bidrar til å opprettholde sunt blodtrykk

Mange av oss bruker for mye natrium (salt), som finnes i bearbeidet mat. Et høyt natriuminntak kan føre til kaliummangel, og denne ubalansen kan føre til høyt blodtrykk (hypertensjon). En diett rik på frukt og grønnsaker, spesielt ferske fiken, øker naturlig kaliumnivået og oppfordres derfor til å hjelpe til med å kontrollere blodtrykket.

En studie som undersøkte de spesifikke effektene av fikenekstrakt hos dyr viste en reduksjon i blodtrykket i normotensive og hypertensive settinger.

4. Kan støtte beinhelse

Fiken er en god kilde til mineraler som er bra for beinhelsen, inkludert kalsium, magnesium og fosfor. Fiken er spesielt rik på kalsium, med noen studier som tyder på at de inneholder 3,2 ganger mer enn andre frukter.

Som en god kilde til kalium, kan den bidra til å motvirke kalsiumutskillelse i urin forårsaket av en diett med høyt saltinnhold. Dette bidrar til å holde på kalsium i skjelettet og kan derfor redusere risikoen for osteoporose.

5. Kan forbedre diettkvaliteten og hjelpe vektkontroll

Fiken er naturlig rik på kostfiber og full av vitaminer og mineraler, og kan være et nyttig kosttilskudd for å forbedre næringstettheten i kostholdet ditt og dermed bidra til vektkontroll. Mat rik på fiber gir en følelse av metthet og kan redusere sult og appetitt, mens essensielle næringsstoffer forbedrer blodbehandlingen.

Visste du at visse fikener pollineres av bestemte veps?

Er fiken trygge for alle?

Hvis du er allergisk mot bjørkepollen, kan du oppleve en kryssreaksjon med visse frukter, inkludert fiken. Fikentrær inneholder også naturlig lateks som noen mennesker er allergiske mot.

Hvis du har blitt anbefalt å følge en lavoksalatdiett, vær oppmerksom på at fiken inneholder et høyt oksalatinnhold. De er også rike på vitamin K, så hvis du får foreskrevet blodfortynnende, bør du holde fikeninntaket, samt annen vitamin K-rik mat, på et jevnt nivå hver dag.

Ikke alle er komfortable med fiken. Veganere kan for eksempel unngå å spise fiken fordi noen varianter blir bestøvet av veps som dør under pollineringsprosessen. Kommersielle fiken dyrkes uten vepsepollinering og bør derfor være akseptabelt.

Hvis fiken er nytt for deg, spis dem med måte, da store mengder kan ha en avføringseffekt.

Hvis du tar reseptbelagte medisiner, må du alltid konsultere din personlige lege eller registrerte ernæringsfysiolog før du endrer dietten.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *