Den lengste gang- og sykkeltunnelen er bygget i Norge. Selv om det må tas et forbehold her

Fyllingsdalstunnelen er 2,9 km lang og binder sammen bydelene i Bergen på begge sider av Lovstakken. Det ble gravd for å avlaste trafikken i denne norske byen. Det er det lengste spesialbygde anlegget av sin type i verden.

Det tar omtrent ti minutter å krysse krysset på sykkel og 30 til 45 minutter til fots. Tunnelen krysser Lovstakken og binder sammen boligområdene i Bergen på begge sider. Det er sykkelstier fra Fyllingsdalen-området til Bergen sentrum, men det tar rundt 40 minutter. Den nye tunnelen har som mål å oppmuntre innbyggerne til å sykle eller gå i stedet for å kjøre bil, og bidra til å redusere trafikken i byen og redusere utslippene.

Bergenstunnelen er annonsert som den lengste i verden, men med et forbehold: Det er en sykkeltunnel i Snoqualmie i USA som er 3,6 km lang, men den er ikke bygget spesielt for syklister. Det er en gammel nedlagt jernbanetunnel som er tilpasset syklistenes behov. Den norske Fyllingsdalstunnelen er derfor den nest lengste totalt og den lengste tunnelen som er bygget for syklister.

OGSÅ EN RØMNINGSRUTE

Tunnelen har også en annen applikasjon – det ble bygget en trikkelinje parallelt, som ble lansert i november i fjor. En tunnel ble en nødvendighet, som passasjerer kunne evakueres gjennom om nødvendig.

– I utgangspunktet er det en rømningstunnel for en trikk, men det var kloke hoder som sa at man også kunne sykle gjennom denne tunnelen. Byggingen av et fortau her tillater fysisk aktivitet. Hver meter av denne tunnelen er en investering i folkehelse, forklarte prosjektleder Arild Tveit i et intervju med Euronews.

VEGGENE ER PYNT MED VEGGMAILIER

Tunnelen har egne kjørefelt for gående og syklende, henholdsvis 2,5 og 3,5 meter bred. Det er også parkeringsplasser. Hele anlegget er overvåket av kamera og det er nødtelefoner for hver 250. meter. Tunnelen er åpen hver dag fra 05:30 til 23:30. For at den underjordiske passasjen eller turen ikke skulle være for lang, var veggene dekket med fargerike veggmalerier. Selv om de enkelte seksjonene er stilmessig like, er de forskjellige i mønster og farge, noe som gjør orienteringen lettere. Dynamisk belysning reagerer på utseendet til en fotgjenger eller syklist i tunnelen, og skaper en «bølge av lys» som varsler andre brukere om at noen nærmer seg eller nærmer seg.

Temperaturen i tunnelen bør holdes konstant på syv grader celsius, noe som oppmuntrer til å gå og sykle selv på iskalde dager.

PAP/MarWer

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *