Evakueringsordre for skogbrann utvidet i det vestlige Canada • Nesten halvparten av Frankrike er oransje på grunn av hetebølge

Hei Rik, du er nå på ferie i Slovenia nær flomsletten. Hva ser du fra feriestedet ditt?

Vi har nå vært i Slovenia i to og en halv uke og bor for tiden ikke langt fra Kranj, nord-vest i landet. Vi er i et gammelt gårdshus ved en elv i en vakker grønn kløft.

«Vi hadde tidligere hørt at en søt liten elv renner ved huset. Denne uken sto vi i denne elven og det superklare vannet var opp til anklene. I natt regnet det hele natten og da vi så på elven i morges hadde den blitt til en virvlende mørk bekk.

«Det gjør deg litt nervøs. Spesielt da en nabo fortalte at vi ikke kom oss ut av dalen på grunn av ras og flom. Det betyr at du sitter fast i en 15 kilometer lang kløft mellom to bakker. Da vil du se på et sted med andre øyne. Så begynner du å tenke på om bilen din fortsatt kan parkeres, hvor du parkerte den eller hvordan du kan komme deg opp på taket.

«Eieren av huset prøvde å berolige oss ved å si at huset hadde stått der i 250 år og aldri vært oversvømt. Under studiene mine i Delft lærte jeg om utforming av diker. De er basert på hendelser som skjer en gang hvert tusen eller ti tusen år. Så 250 år er ingenting.

«Det minnet meg om den tyske byen Schuld i Eifel. Jeg var der for to år siden for å rapportere om den massive flommen. Det var også en landsby mellom fjellene som var blitt fullstendig oppslukt av en oversvømt elv. Også her har elva liten plass. Det er ca 100 meter mellom to bergvegger, som elva renner mellom. «Elven kan bare stige og du vet ikke hvor mye regn som vil falle i løpet av de neste timene.»

Var du forberedt på så mye regn?

«I går var vi fortsatt i solen ved 26 grader i hovedstaden Ljubljana. Mens værappene indikerte 90 til 100 prosent sjanse for regn, hadde vi sett det før. Så falt det endelig en dusj. Det så vi virkelig ikke komme.

«Det var ingen stor storm heller, men det regnet bare mye og lenge.» Det falt like mye regn på en dag som det vanligvis gjør på en måned. Da må du tenke på at alt regnet må renne gjennom en trakt.»

Men hvordan ser elva ut nå?

«Elva er oversvømt på den ene siden, men akkurat nå er vi på høyre side av elva.» I ettermiddag har også vannstanden sunket noe, men før du vet ordet av det, stiger elva raskt igjen. Det har vært tørt en stund, men nå har det begynt å regne. «Vi kan forlate dalen igjen. Så hvis vi vil forlate, er det greit.»

Les mer: Tre døde, inkludert to nederlendere, i «bibelske» flom i Slovenia

Wian Slendebroek

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *