Den norske fotballspilleren forlot Dynamo Moskva for Saudi-Arabia, fikk mer kritikk og stengte døren til landslaget

Norge-trener Stale Solbakken sier midtbanespiller Mathias Normann burde forklare hvorfor han begynte i den saudiske klubben. Flukten til 27-åringen fra Dynamo Moskva til Al Raed Buraidah skapte oppsikt i Russland og Norge, som rapportert av NRK-siden.

– Jeg oppdaget det for noen dager siden, men jeg ble veldig overrasket da jeg hørte det. Samtidig må Mathias selv forklare hvorfor han bestemte seg for det. Vi må fortsette å jobbe mot det Saudi-Arabia representerer når det gjelder menneskerettigheter, meninger om homofili og kvinners stilling i samfunnet. Det er ingen offisiell ordre fra Lise (president i Norges Fotballforbund Lise Klaveness – red.anm.) om at en som spiller for Saudi-Arabia ikke kan kalles opp til landslaget, men jeg vil helst at Mathias tar en annen vei

– sa den norske treneren, Stadig Solbakken.

Etter kampen mellom Dynamo Moskva og Krasnodar (4-3) i andre runde av gruppespillet i den russiske cupen, sa presidenten for Dynamo, Pawel Piwowarovfortalte journalister det Mathias Normann forlot Russland på grunn av droneangrep i Moskva.

Midtbanespilleren, med 9 landskamper og 1 mål for Norge, kom til Rostov i januar 2019. Siden den gang har han spilt over 50 kamper for klubben. I 2021 er han utlånt til Norwich City. Engelskmennene hadde forkjøpsrett til å kjøpe en spiller fra den russiske klubben, men de brukte den ikke. Sommeren 2022 ble Normann lånt ut til Dynamo, hvorfra han flyktet et år senere etter et droneangrep mot den russiske hovedstaden.

President i Norges Fotballforbund (NFF), Lisa Klaveness snakket om valget av den nye klubben til Normann.

«Jeg skulle ønske Mathias hadde valgt noe annet, for å være ærlig, selv om jeg vet at han var veldig opptatt av å forlate Russland og følte seg truet etter droneangrepene i nærheten av hjemmet sitt. Tross alt håpet vi at han ville finne en annen vei ut av Russland enn deg.»

Det skrev Klaveness i en tekstmelding til NRK fra Sydney, hvor hun så VM-finalen for kvinner søndag.

Klaveness sa til NRK at hun snakket med Normann for noen uker siden.

– Da var det droneangrep og andre fiendtligheter i nærheten av hjemmet hans i Russland. Jeg tok kontakt med ham fordi jeg ville vite om alt var i orden. Et mulig klubbskifte til Saudi-Arabia var ikke tema for samtalen vår

– sa presidenten i NFF.

Den norske fotballsjefen la til at klubbens kontroversielle valg ikke kunne stenge noen dører for Normann.

– Det vil ikke være noe formelt om Mathias» uttak til landslaget dersom Stale vurderer ham som kvalifisert. Situasjonen for representasjoner i Russland var annerledes fordi vi deltar i en internasjonal boikott der

Klaveness innrømmet.

Frank Condé Tangberg, politisk rådgiver for Amnesty International, bemerket at organisasjonen har en policy om ikke å kommentere individuelle overføringer. Ifølge ham har Normann all rett til å velge sin egen klubb, men han sa:

– Han må være klar over at Saudi Pro League er et statlig prosjekt som eksisterer for å møte myndighetenes ambisjoner. Nå er det en del av dette statlige prosjektet. Da han spilte for landslaget, stilte han og resten av spillerne opp med plakater og krevde respekt for arbeidsinnvandrere, noe Amnesty var veldig glad for, men du skal vite at slike demonstrasjoner ikke er tillatt i Saudi-saudiarabien. Personer som legger ut kritiske meldinger på Twitter mot myndighetene og menneskerettighetsforkjempere blir arrestert og dømt til svært lange fengselsstraffer.

Saudi-Arabia er et land avhengig av utenlandsk arbeidskraft og anslår at rundt 6,3 millioner gjestearbeidere jobber i landet. Mange av dem jobber i tjenestene og er underlagt kafa-systemet og blir systematisk utnyttet og diskriminert.

– Mathias Normann velger selv om han vil være en brikke i det politiske prosjektet til en av verdens statsledere som er klar til å gå lenger og ignorere menneskerettighetene. Han må godta det, men det nytter ikke å stikke hodet i sanden og late som om han ikke forstår det, for det har vært snakket om i norske og utenlandske medier lenge.

konkluderte Tangberg.

Normann Al Raeds nye klubb tapte de to første kampene i den nye sesongen (mot Al Ittihad Jeddah 0-3 og Abha Czeslaw Michniewicz Og Grzegorz Krychowiak (0:1) og ligger sist i Saudi Pro League-tabellen.

Det skjer i Polen og rundt om i verden – les videre i.pl

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *