Boliden jobber med Anderson MacGyver om HR-transformasjon


Anderson MacGyvers svenske team jobber for tiden med et HR-transformasjonsprosjekt for Boliden, et selskap innen metall- og gruvesektoren. En titt på prosjektet og hva nøyaktig konsulentene driver med.

Boliden (hovedkvarter: Stockholm) er et børsnotert selskap som er aktivt i metall-, gruve- og smelteindustrien. Selskapet (stiftet: 1924) utvinner og behandler uedle metaller som sink, kobber, nikkel og bly samt edle metaller som gull og sølv. Med en omsetning på rundt 7,5 milliarder euro er Boliden et av de større gruvekonsernene i Europa.

Selskapets lønnssystem er en integrert del av personalavdelingen. Systemet sørger for at Bolidens mer enn 6200 ansatte i Sverige og internasjonalt får lønn riktig og til rett tid.

Ved inngangen til 2021 var lønnssystemet nesten tjue år gammelt og nærmer seg slutten av levetiden – programvareleverandøren ville da ikke lenger tilby oppgraderinger og vedlikeholdsstøtte. Og siden sikker og effektiv drift av et slikt system er avgjørende i dagens verden, var det på tide med en HR-transformasjon.

Utforsk alternativer

Bolidens ledergruppe bestemte seg for å utforske fremtidige alternativer. «Vi trengte en partner som forsto behovene til selskapet, hvilke alternativer vi bør vurdere og hvilken løsning som passer best til vår organisasjon og krav,» sier Johan Albinsson, HR & Safety Director Mines i Boliden, og ser tilbake på situasjonen den gang.

Anderson MacGyver, et nederlandsk konsulentfirma som spesialiserer seg på digitale strategier, visste hva de skulle gjøre med dette problemet. Selskapet ble hentet inn som partner for letefasen (Anderson MacGyver har vært aktiv på det svenske markedet siden 2019).

Patrik Hermansson, Nordisk direktør i Anderson MacGyver, sier: «Vi startet med å i fellesskap gjennomføre en strategisk studie av HR- og lønnssystemmarkedet.»

Dette var et viktig første skritt da Boliden hadde alle mulige alternativer på bordet. Det var for eksempel muligheten til å ganske enkelt bytte til det nye systemet fra samme leverandør, velge en annen leverandør og et annet system, eller integrere lønnsregnskap i andre IT-pakker som brukes i selskapet gjennom en modulær utvidelse.

Mer komplekse beslutninger

Imidlertid måtte mer komplekse beslutninger tas. «Hvordan organiserer vi våre fremtidige lønnsprosesser? Bør vi gå for en frittstående, separat løsning eller bør vi gå for en fullt integrert tilnærming? Og skal vi ta lønnen selv eller jobbe med en outsourcingpartner?» oppsummerer Albinsson.

Dette er alle spørsmål som Hermansson sier at Boliden absolutt kan henvende seg til Anderson MacGyver: «Gitt kostnadene forbundet med slike beslutninger og avtalers ofte langsiktige natur, gir øyeblikkene når en systemerstatning er nødvendig en ideell mulighet for refleksjon.» stort bilde.»

I følge Hermansson inkluderer dette store bildet spørsmål som: ««Hva er den digitale strategien?»; og «Hvilke beslutninger passer best for å fremme denne strategien og samtidig sikre den mest optimale lønnsprosessen?»

Beslutningstaking og neste steg

Den strategiske studien ga grunnlaget for beslutningsprosessen, og når den ble godkjent, støttet Anderson MacGyver Bolidens team de neste trinnene, inkludert kravutvikling, leverandørvalgsprosessen og implementeringen av den nye løsningen.

Ved utgangen av 2022 hadde Boliden et klart bilde av fremtidens lønnsmiljø og inngikk et samarbeid med en leverandør av den nye lønnsløsningen. Implementeringsfasen startet tidligere i år i Sverige, med Anderson MacGyver som implementeringspartner.

I mellomtiden arbeider Boliden med å harmonisere HRM-området for alle internasjonale avdelinger. Parallelt med implementeringsprosessen i Sverige ble det startet en strategistudie for å erstatte lønnsregnskapsløsningen i Norge.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *