Det ble sendt inn en begjæring mot renovering av sentralbanestasjonen. Den opprinnelige hallen er et nasjonalt monument

Den nye avgangshallen til Praha sentralstasjon, som vil bli delvis revet under det nye forslaget, er et kulturminne. Forslaget, som ble vellykket i en arkitektkonkurranse arrangert av Praha Railway Administration og Praha Transport Company, ser for seg at den fremre delen av hallen vil forsvinne og et rom dekket med en trestruktur vil bli opprettet i stedet for. Det er allerede opprettet en begjæring på nett mot forslaget.

Kulturdepartementet har gjentatte ganger understreket at den nye Praha sentralstasjonsbygning er et kulturminne. Det opplyser talsperson for Kulturdepartementet, Ivana Awwad. Etter deres oppfatning vil departementet kun kommentere at forslaget om redesign av stasjonen som ble lagt fram mandag ved fremtidige klagesaker, kan tas til følge. «Nå er det ikke mulig å forutse mulige meninger fra Kulturdepartementet i denne saken,» sa hun.

Art Nouveau-bygningen til Fant jernbanestasjon er spesielt beskyttet som et historisk monument. Men ifølge departementet er den nye innsjekkingshallen fra 1970-tallet ikke et selvstendig bygg, men heller et tilbygg, og derfor er det også en fredet bygning.

Designet av København-kontoret Henning Larsen Architects var vellykket i den internasjonale konkurransen om redesign av den nye hallen, den tilstøtende Vrchlické-hagen og formen på det planlagte trikkestoppet foran jernbanestasjonen. Det dominerende elementet i designet er en stor trekonstruksjon designet for å bue over den nye innsjekkingshallen mot Vrchlické-hagene.

Samtidig skal en stor del av hallen forsvinne, delen under motorveien beholdes. Det nye området foran stasjonen knyttes til hovedgatens nivå med en bred trapp, som kobles til Fant-bygget med en ny kryssing over den trafikkerte gaten.

Etter publiseringen ble forslaget møtt med kritikk på sosiale nettverk, og det ble opprettet en nettskrift mot det, som så langt har blitt støttet av over 800 personer. Klagerne krever bevaring av hallen, som er tegnet av arkitektene Jan Bočan, Josef Danda, Alena Šrámková, Jan Šrámek og Julie Trnková, og som etter deres mening er en viktig representant for arkitekturen på 70- og 80-tallet.

Ifølge dem vil takkonstruksjonen tilsløre Fanta-bygget, og forslaget omfatter også å fjerne parkeringsplassen på taket av bygget uten kompensasjon. «Praha fortjener en inngangsport som utfyller dens arkitektoniske arv, ikke en som fornekter det,» sa klagerne.

Målet med arkitektkonkurransen, som startet i mai i fjor, var å finne en helhetlig løsning for formen på stasjonen og dens omgivelser. Konkurranselagene fikk i oppgave å designe formen på den nye innsjekkingshallen, som SŽ er ansvarlig for. For kommunen tok de for seg gjenoppbyggingen av Vrchlický sady og for Praha Transport Company med en trikkelinje som skulle gå fra Nasjonalmuseet via Wilsonova- og Washingtonova-gatene til innsjekkingshallen og deretter via Opletalová-gaten til Bolzanova-gaten. . Vinnerstudioet vil nå utvikle sin design til en arkitektonisk studie som publikum kan kommentere.

Arkitektteamet Miralles Tagliabue EMBT og OCA fra Barcelona tok andreplassen i konkurransen, mens konsortiet bestående av tsjekkisk studio re:architekti, italiensk studio baukuh studio associato og italiensk studio Yellow Office tok tredjeplassen. Tredjelagets forslag så for seg å bevare hallen uten store inngrep.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *