Det blir nok fosfat til gjødsel, solcellepaneler og batterier. Det ble funnet et forekomst som varte i 50 år i Norge – VTM.cz

Gode ​​nyheter kom fra Norge for selskaper som lager gjødsel, solcellepaneler og batterier til elbiler: en enorm ny undergrunn en forekomst av fosfatbergarter av høy kvalitetsom inneholder nok mineraler til å møte den globale etterspørselen etter disse produktene for de neste 50 årene, melder Techspot magazine.

Det norske gruveselskapet Norge Mining sa at det er oppdaget en forekomst på 70 milliarder tonn fosfatbergart på Sørvestlandet. I tillegg finnes her andre mineraler som titan og vanadium, som brukes i romfarts- og forsvarsindustrien. Selskapet uttalte først at reservene ville vare i hundre år, noe som også ble plukket opp av mange medier, men reviderte senere anslaget til 50 år.

Et rikt norsk forekomst

Malmforekomsten ligger på opptil 4500 meters dyp. Det er imidlertid ikke mulig å mine på disse dybdene og sånt Geologer har evaluert bare en tredjedel av volumet, fra overflaten til en dybde på 1500 metersom inneholder minst 70 milliarder tonn mineralisert fosfatbergart.

Fosfatbergart brukes til å produsere fosfat, som er en essensiell ingrediens i gjødsel – 90 % av verdens fosfatbergart går til landbruket. Det brukes også i produksjon av litiumjernfosfatbatterier til elbiler, solcellepaneler og i små mengder i halvledere og brikker.

Fosfatbergart inneholder en høy konsentrasjon av fosfor, som er en viktig ingrediens for produksjon av grønne teknologier, men som for tiden står overfor store forsyningskjedeutfordringer. Russland kontrollerer verdens største reserver av ren fosfatbergartsom begrenset deres leveranser som svar på sanksjoner pålagt av europeiske land.

Krise på fosfatmarkedet

En rapport fra Center for Strategic Studies i Haag sier at EU er nesten helt avhengig av import av fosfat fra andre land rundt om i verden, og at den bør være bekymret for mangelen på det. Med den globale økonomien som forbruker opptil 50 millioner tonn fosfater årlig, har dette skapt frykt for mangel på dette viktige mineralet ettersom forsyningene sakte går tom og bare fire eller fem store leverandører har dem.

«Etterspørselen i markedet er økende på grunn av politisk ustabilitet i flere opprinnelsesland samt begrenset handel på grunn av internasjonale sanksjoner mot andre land.» Det sa Norge Mining i et blogginnlegg i juni. «Dette får importører til å frykte en forestående krise.»

Fosforraffinering er en høykarbonprosess – så det meste av industrien er lokalisert i Kina, Vietnam og Kasakhstan. Norge vil imidlertid bruke karbonfangst- og lagringsteknologier for å gjøre prosessen mer miljøvennlig. Næringsminister Jan Christian Vestre sa at det er landets «plikt» å utvikle «den mest bærekraftige mineralindustrien i verden».

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *