Taiwan forbereder seg på tyfonen Haikui, tusenvis av mennesker blir evakuert

Hei Rik, du er nå på ferie i Slovenia nær flomområdet. Hva ser du fra feriestedet ditt?

Vi har vært i Slovenia i to og en halv uke nå og bor for tiden ikke langt fra Kranj, nordvest i landet. Vi er i et gammelt gårdshus ved en elv i en vakker grønn kløft.

«Vi hadde hørt før at det rant en søt elv forbi huset. Denne uken sto vi i denne elven og det superklare vannet var ankel dypt. Det regnet hele natten i natt og da vi så på elven i morges hadde den blitt til en virvlende mørk bekk.

«Det gjør deg litt nervøs. Spesielt da en nabo fortalte oss at vi ikke kunne forlate dalen på grunn av jordskred og flom. Det betyr at du sitter fast i et gap på 15 kilometer mellom to bakker. Så begynner du å se på et sted med andre øyne. Tenk så over om du fortsatt kan la bilen stå, hvor du parkerte den eller hvordan du kan komme deg opp på taket om nødvendig.

«Eieren av huset prøvde å berolige oss ved å si at huset hadde stått i 250 år og aldri vært oversvømt. Under studiene i Delft lærte jeg om utforming av diker. Disse er basert på hendelser som skjer hvert tusen eller ti tusen år. Så 250 år er ingenting.

«Det minnet meg om den tyske byen Schuld i Eifel. Jeg var der for to år siden for å rapportere om de enorme flommene. Dette var også en landsby mellom fjellene som var blitt fullstendig slukt av en oversvømt elv. Også her har elva liten plass. Det er ca 100 meter mellom to bergvegger som elva renner mellom. «Elven kan faktisk bare stige, og du vet ikke hvor mye regn som vil falle i løpet av de neste timene.»

Var du forberedt på så mye regn?

«I går var vi fortsatt i solen ved 26 grader i hovedstaden Ljubljana. Værappene viste 90 til 100 prosent sjanse for regn, men dette hadde vi sett før. Så ble det endelig en dusj. Det så vi virkelig ikke komme.

«Det var ikke en stor storm, men det bare regnet lenge.» Det falt like mye regn på én dag som det vanligvis faller på en måned. Da må du huske at alt regnet må renne gjennom en trakt.»

Men hvordan ser elva ut nå?

«Elven er oversvømt på den ene siden, men for øyeblikket er vi på høyre side av elva.» I ettermiddag har vannstanden også sunket noe, men før du vet ordet av det stiger elva raskt igjen. Det var tørt en stund, men nå begynte det å regne. «Vi kan forlate dalen igjen, så heldigvis kan vi dra hvis vi vil.»

Les mer: Tre dødsfall, inkludert to nederlendere, på grunn av «bibelske» flom i Slovenia

Wian Slendebroek

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *