Oppløsningen av Storbritannia? Orknøyene ser mot Norge

Orknøyene, som teller 22,5 tusen mennesker, er en av Skottlands 32 bydeler, men som lokalrådsleder James Stockan sa til BBC, mottar de for øyeblikket ikke sin rettferdige del av finansieringen, og det er mange områder hvor britiske og skotske myndigheter svikter folket i skjærgården. .

Han vil at rådet skal undersøke statusen til Kanaløyene og Isle of Man, som er under den britiske kronen, samt Falklandsøyene, som er et britisk oversjøisk territorium, som potensielle politiske modeller. Han foreslo også at en annen modell kunne være Færøyene, som er et selvstyrt territorium i Danmark.

Stockan ber rådmenn støtte ideen hans om å finne nye måter å gi Orknøyene større økonomisk trygghet og økonomiske muligheter. «Vi vet at vi i løpet av de siste 40 årene har bidratt (til Storbritannia) med Nordsjøolje og at utbyttet vi mottar ikke er nok til å opprettholde oss,» sa han.

Som BBC husker, støttet Orknøyenes råd i 2017 et forslag om å gi økt autonomi til øyene, men støttet ikke full uavhengighet.

Stockan foreslår også at rådet undersøker hvordan Orknøyene kan gi en «nordisk forbindelse» med Danmark, Norge eller Island. Orknøyene, før de ble en del av Skottland i 1472, var under norsk og dansk kontroll. Øyene ble brukt til å sikre ekteskapsmedgiften til Margaret av Danmark, fremtidige kone til kong James III av Skottland.

«Vi har vært en del av det norrøne riket mye lenger enn vi har vært en del av Storbritannia. På Orknøyene kommer folk på gaten bort til meg og spør meg når vi skal levere tilbake medgiften, når vi kommer tilbake til Norge. Han «Der er enormt slektskap og dyp kulturell forbindelse. Dette er tiden for å utforske hva som er mulig,» sa han.

Fra London Bartłomiej Niedziński (PAP)

bjn/mms/

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *