Elbiler er ikke lenger tillatt på sjøferger

Det norske fergeselskapet Havila Kystruten har utfordret el-, hybrid- og hydrogendrevne biler som de mest miljøvennlige.

frykt for sikkerheten

Det norske rederiet Havila Kystruten med base ved Olesund betjener de nordlige og norske kystlinjene fra Bergen til Kirkenes. Fire sjøferger fra dette rederiet kjører på dem. Du besøker 67 havner i Sør-, Vest- og Nord-Norge.

Dette selskapet er også kjent i Norge som en hotelltjenesteleverandør, reiselivsbedrift og maritim industrikonsern, som administrerer selskaper som Havila Shipping, Volstad Maritime, Havila Hotels, Fjord Tour og nevnte Havila Kystruten.

Havila Kystrutens avslag på å frakte elbiler og andre ikke-fossile kjøretøyer med skip ble nedfelt i kontrakten med Samferdselsdepartementet.

Kommunikasjonssjef i Havila Kystruten, Lasse A. Vangtein, ga en uttalelse til norske medier som sa at beslutningen om å ikke akseptere biler med alternativt drivstoff på fergene ble tatt etter en detaljert risikoanalyse. Dette melder den norske nettmediepublikasjonen Nrk.no.

Skulle en elbil ta fyr, må alle mennesker evakueres umiddelbart, da skip ennå ikke har riktig teknologi for å slukke branner i biler med alternativt drivstoff.

Hovedkonklusjonen er at en el-, hybrid- og hydrogenbilbrann på en sjøferge vil få mer alvorlige konsekvenser enn en konvensjonell fossilbilbrann.

– Elbiler og andre biler med alternativt drivstoff avgir betydelig mer varme ved forbrenning, det er fare for eksplosjon og giftige gasser frigjøres. Dette utgjør en større fare for både fergens passasjerer og mannskap, så vel som skipet selv alternative drivstoff,” forklarte LA Vangstein.

Konklusjon: Elbiler brenner mer intenst, avgir mer varme og er vanskeligere å slukke enn biler som går på konvensjonelt drivstoff. Ctpost.com bilde.

Elbiler ble ansett som viktige

I Norge, et av landene som bruker elbiler og andre alternativt drivstoffbiler mest, kom Havila Kystrutens avvisning som et sjokk.

På de ovennevnte linjene fra Bergen til Kirkenes er det også et annet sjøfergeselskap, Hurtigruten. Etter at Havila Kystruten annonserte at de ikke lenger ville akseptere elbiler og andre biler med alternativt drivstoff, sa Hurtigruten-tjenestemenn at de ville frakte alle typer biler på fergene sine.

Rederiet Hurtigruten har lenge vært en monopolist på de norske vestkystlinjene. I 2018 har Samferdselsdepartementet slått fast at det ikke er hensiktsmessig å ha monopol på skipsfart på rutene fra Bergen til Kirkenes. For eksempel kom Havila Kystruten, et sjøfergeselskap, inn på ruten med fire skip etter å ha vunnet et ekstra anbud.

Fra 2018 til 2022 leviterte hun alle typer biler, inkludert alternativt drivstoff. Tilbake i 2020 var det en diskusjon i selskapet om det var fornuftig å transportere elbiler, hybrider og hydrogendrevne biler.

Da «sa Arild Myrvoll, sjefen for rederiet Havila Kystruten, sitt ord» ved å si at elbiler er viktige både for innbyggere på norskekysten og turister som besøker landet.

For lite vekt på sikkerhet

Hvorfor tok Havila Kystruten i 2023 en kategorisk beslutning om ikke å akseptere biler med alternativt drivstoff på ferger? Spesielt siden offisiell statistikk sier at elektriske, hybrid- eller hydrogendrevne biler har fire til fem ganger mindre sannsynlighet for å brenne enn konvensjonelt drevne biler.

Poenget er at sjøferger ikke er designet for å losse biler med alternativt drivstoff. Når det bryter ut brann i en elbilbatteripakke, er den spesielt vanskelig å slukke.

Hvorfor, da rederiet Havila Kystruten nektet å akseptere elbiler av hensyn til passasjer- og mannskapssikkerhet, inngikk konkurrenten Hurtigruten kompromisser mellom sikkerheten til biler og skip som bruker alternativt drivstoff.

Martin Henriksen, Hurtigrutens PR-representant, sa at selskapet hans også har vurdert risikoen ved å akseptere elbiler og andre biler med alternativt drivstoff på ferger. Bunnlinjen i vurderingen deres var mildere enn konkurrentene når det gjaldt elbiler og andre drivstoffbiler.

M. Henriksen forklarte at selskapet hennes kjøpte spesielle slokkesystemer for biler med alternativt drivstoff og branntepper og installerte ekstra ventilasjonshull i skipene.

«Hvis en bil – en elbil eller en konvensjonell fossilbil – tar fyr om bord, vil det definitivt være en alvorlig brann,» sa M. Henriksen.

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *