En avhopper fra familien Wagner som søkte asyl i Norge, skal ha lyst til å reise tilbake til Russland

Å oppdatere: 18.05.2023 09:53
Utstedt av:

Oslo – Andrei Medvedev, et tidligere medlem av den russiske leiesoldatgruppen Wagner (Vagnerov i den russiske transkripsjonen), som søkte om asyl i Norge etter å ha krysset grensen i januar, ønsker å reise tilbake til Russland. Ifølge Reuters sa den 26 år gamle russeren dette i en av videoene som ble lagt ut på YouTube onsdag. Han la til at han ønsket å komme tilbake, selv om det kunne sette livet hans i fare.

I sin uttalelse sa Medvedev at dette var hans egen avgjørelse. «Jeg følte meg som et barn i et stort spill som jeg ikke vil spille lenger,» sa russeren, som tidligere hevdet å ha kjempet i rekken av invaderende styrker i Ukraina.

«Nylig sa jeg til meg selv at jeg er klar til å returnere til Russland. Jeg tok kontakt med den russiske ambassaden i Oslo og ba dem hjelpe meg å komme tilbake, sa Medvedev i en av de fem videoene som ble sluppet.

Russeren hadde tidligere sagt at han hadde vært vitne til massedrap i Ukraina, som har kjempet mot Russlands militære aggresjon siden februar i fjor, og var forberedt på å vitne mot ledelsen i Wagners gruppe.

«Jeg hadde håpet å finne fred her (i Norge), å glemme politikk, krigen, hæren, men jeg klarte det ikke. Vi får se hva som skjer i Russland. Kanskje de dreper meg. Hvis ikke, vil jeg være deg takknemlig,» sa han.

I januar i år krysset Medvedev den arktiske grensen mellom Russland og Norge. Han hevder at han klarte å overvinne piggtråden og unndra grensevaktene med hunder og kulene deres. Imidlertid er det mange spørsmålstegn som henger over Medvedev og nøyaktigheten av uttalelsene hans. Mange eksperter antar at den tidligere leiesoldaten ikke ville vært i stand til å krysse den tungt bevoktede grensen uten hjelp.

I april ble Medvedev funnet skyldig i Norge for ordensforstyrrelse for slåsskamp utenfor en bar og for å ha båret luftgevær i offentligheten. Han fikk en betinget dom på 14 dager. Han fortalte den gang til Reuters at han lærte norsk og håpet å få asyl i landet.

Norge, Russland, Ukraina, diplomati kjemper for asyl

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *