En generell teori om drap, koteletter og fett på strendeneStadig flere mennesker i landet vårt bestemmer seg for å søke hjelp mot familievold. FOTO: Pixabay

Sommerens beste lesning

Drap, parterte kropper, hakkede jenter, dårlig gjennomtenkte lover – denne sommeren eksploderte bulgarsk patologi som en nattgryte på en ventilator. Hvordan ligge rolig på stranden når du ser dette

noe skjer med den mentale tilstanden til befolkningen –

vi går alle vill sammen, men hver ny generasjon blir vill med en akselerasjon. For eksempel, jo nyere politikerne er, jo mer merkelige lover kommer de med og jo raskere må de endre dem. Nå har de overtatt grunnloven for å kutte broene til normalitet.

Denne gangen skal jeg ikke klandre media for å lukke øynene for floken av villskap. Hver morgen på skjermene er det en prosesjon av psykologer, antropologer, sosiologer og alle slags andre sinn som omfattende ødelegger alle mulige årsaker til drapet på den offentlige chivya – mentale avvik, familieoppdragelse, skolenedgang, narkotika, prostitusjon, dataspill , actionspill, bokstavelig talt er alt årsak og virkning.

Men den jeg likte best var den som forklarte tatoveringsepidemien med kommunismen. Under Todor Zhivkov ble de forbudt, så foreldre er ikke tatovert, og unge mennesker anser dem som et symbol på frihet. Det som er bra med denne teorien er at den kan brukes til alle andre nye fenomener. Ta for eksempel vår tids fedmeepidemi. Under Todor Zhivkov ble de heller ikke sett positivt på, elegante damer strevde etter å være tynne som veiki, derfor symboliserer renessanseeselet i vår tid den frie viljen til ryggen.

Og hva med SUV-epidemien? Det samme igjen – T. Zh. hadde ingen jeeper, bortsett fra her og der en Niva kjøpt med enorme privilegier. I dag står alle fritt til å kjøpe en Hummer for å gå på fortauene mens de hevder sin identitet. Hvis jeg kunne, ville jeg kjøpt en tank for å handle på Lidl.

Det er normalt å søke en enhetlig teori om ondskap,

fordi samfunnets sår oppstår sammen og gjensidig forsterker hverandre. Syke samfunn er lei av alt på en gang, og den sosiale orden er oftest på tale. Da jeg var ung, ble alle negative fenomener forklart med restene av den borgerlige fortiden. Så kom restene av kommunismen, men den siste faktoren er den hybride russiske innflytelsen. Etter min mening bør den avta med utdypingen av euro-atlantiske verdier, men villskapen øker. Så vi må se etter noe annet.

Det er faktisk en vanlig årsak til offentlig vanvidd, men dessverre, TV-eksperter nekter å nevne det. Og det er velkjent – ​​økonomisk ulikhet. Jo høyere det er, jo mer forverres all sosial elendighet og skam, fenomener som spenner fra vold mot kvinner til total korrupsjon og chalga-lovgivning.

Hvorfor foretrekker medieeksperter å unngå denne universelle saken? Fordi politikere vil sparke dem. Ingen oligark betaler revolusjonære eller sosiale reformatorer. Det lønner seg å utdype ulikhetene, ikke omvendt.

I mangel av annen informasjon vil jeg anbefale en sommerlesing som supplerer kunnskapen om morgenblokkene. Men først, en liten introduksjon til vår derege. Bulgaria er som kjent landet med høyest inntektsulikhet i EU – den såkalte «Gini-koeffisienten» for oss er 38,4, mens gjennomsnittet for EU er 29,6. Inntektsulikhet hoper seg opp ulikhet i eiendom, og Bulgaria er trolig det eneste landet i EU hvor arv ikke beskattes. Dermed vil landet vårt alltid gå et godt skritt på føydalismens vei. Vi har allerede et langt forsprang og fortsetter å bevege oss bort fra land med sosial økonomi.

Og jo lenger vi kommer, jo galere blir vi sammenlignet med vanlige land. For eksempel, her er en graf fra boken Pathology of Inequality av Richard Wilkinson og Kate Pickett:Denne grafen viser antall psykiske lidelser (vertikalt) i henhold til graden av inntektsulikhet (horisontalt). Som du kan se, er folk mer normale i land med et mer egalitært økonomisk system på grunn av mye mer progressiv beskatning. Og det er flest drittsekker i land med lavere skatt, selv om de ingen steder er så stabile som i Bulgaria.

Vi er ikke i dette diagrammet, men vi vet at brystene ikke krymper

Vi vet også at vår beskatning er den mest regressive i Europa og i den utviklede verden generelt. Og det er en kraftig generator av ulikhet, som igjen øker produksjonen av monstre i økende takt. Og med dem vold, korrupsjon, dårlig ledelse og vanlige menneskers flukt gjennom terminal 2.

Som du kan forestille deg er dette boken jeg vil anbefale til sommerlesing. Når du bor ved siden av en myr, er det veldig tydelig at du vil få malaria. Ingen Istanbul-konvensjon vil redusere vold mot kvinner ettersom ulikheter fortsetter å nå nye og nye høyder.

Her er en annen grafikk fra samme bok:Her er de 21 mest utviklede landene i den moderne verden for omtrent 15 år siden da denne boken kom ut. De er ordnet horisontalt etter graden av ulikhet, og vertikalt etter samfunnets helse- og sosiale problemer. Det er åpenbart at jo mer egalitært samfunnet er, jo færre sosiale problemer. Og omvendt – med de største problemene er USA, hvor ulikheten er som i den tredje verden. Bulgaria burde være et sted der. Til venstre og nederst ligger alle landene med progressive skattesystemer som skatter de rike mer og de fattige mindre og legger inn arveavgift på den største formuen. Til høyre og over er det motsatt. Selvfølgelig er det andre faktorer som påvirker folkehelsen, men dette er den sterkeste og mest universelle.

Det opprinnelige navnet på denne må-ha-boken for enhver sosial kommentator er The Spirit Level: Why More Equal Societies Almost Always Do Better.Forfatterne henter offisielle data fra globale organisasjoner for en rekke helse- og sosiale spørsmål – fysisk og mental helse, narkotika avhengighet, utdanning, vold, fedme, sosial mobilitet, etc., rangerer dem etter graden av økonomisk ulikhet, og overalt er det korrelasjon (tilfeldighet). Jo høyere ulikhet, jo flere problemer er det.

Korrelasjon betyr selvfølgelig ikke årsakssammenheng, men når en haug med korrelasjoner hoper seg opp, er det noe som tydelig forbinder dem. Forfatterne dveler alvorlig og dypt ved hvordan ulikhet endrer den menneskelige psyken fra skolen, hvordan den akkumulerer angst, mistillit, misunnelse og til og med hormonelle endringer. Her er det selvsagt ingen grunn til å gå i dybden, men jeg kan ikke unngå å legge merke til at epidemien av tykke mennesker åpenbart starter fra USA, hopper over de vakre europeiske landene og lander i vårt lille, svært ulikte land. .

Slik ser forholdet mellom vekt og fett ut i rike land:Som du ser er det mer eller mindre det samme her. Vertikalt er prosentandelen av overvektige borgere. I USA når den 30 %, mens i det egalitære Japan er overvektige mennesker bare 2,4 %. I Europa er Norge og Sverige best. I Bulgaria er det fortsatt mye å ønske om dette emnet, men ganske alvorlige prestasjoner er allerede merkbare.

Så mens du ligger på stranden og leser The Pathology of Inequality, kan du noen ganger slå opp og se levende illustrasjoner overalt. På en gang møttes de 3 ganger sjeldnere i Bai Tosho.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *