En norsk domstol dømte et tidligere medlem av Wagners gruppe til 14 dagers fengsel. Han havnet i et slagsmål utenfor en bar iRADIO

Torsdag dømte en norsk domstol Andrei Medvedev, et tidligere medlem av den russiske leiesoldatgruppen Wagner (Vagnerov i den russiske transkripsjonen), til 14 dagers fengsel for opprør og bæring av luftgevær i offentligheten. Han ble imidlertid frifunnet for siktelsen for angrep på politifolk under arrestasjonen, meldte AP. Medvedev, som søker asyl i Norge, sto tiltalt for å ha havnet i et slagsmål utenfor en Oslo-bar i februar, og i mars fant politiet et luftgevær i hans besittelse.
Oslo

Del på Facebook
Del på Twitter


Del på LinkedIn


trykkKopier URL-adressen
Kort adresse

Lukk
Tidligere medlem av den russiske leiesoldatgruppen Wagner Andrei Medvedev i Oslo | Foto: Janis Laizans | Kilde: Reuters

Den 26 år gamle russeren krysset ulovlig grensen fra Russland til Norge i januar og søkte om asyl i det nordiske landet. Han sier han frykter for livet hvis norske myndigheter sender ham tilbake til hjemlandet.


— Jeg skammer meg veldig. Wagners avhopp Medvedev innrømmet i retten å ha deltatt i et slagsmål på en bar i Oslo

Les artikkelen


Ifølge AP sa han at han takket ja til å delta i Wagners gruppe fra juli til november i fjor, men ble forlatt etter at kontrakten hans ble forlenget uten hans samtykke.

Siden rømningen har han vitnet om sitt arbeid i rekkene til russiske invasjonsenheter i Ukraina. Han sa til Reuters-byrået at han kjempet blant annet i området rundt byen Bakhmut, som russerne har forsøkt å erobre i mange måneder.

Han uttalte også blant annet at han hadde vært vitne til massedrap i Ukraina, som har motarbeidet Russlands militære aggresjon i 14 måneder, og at han var forberedt på å vitne mot ledelsen i Wagners gruppe. Samtidig nektet han for å ha begått forbrytelsene selv.

Han erkjente i norsk rett denne uken straffskyld for å ha kranglet og motarbeidet arrestasjon utenfor en Oslo-bar i februar. Da politiet tok håndjern på ham, spyttet han, men nektet for å ha sparket betjentene, sier hans advokat Brynjulf ​​Risnes. Medvedev innrømmet også at han hadde med seg en luftpistol da han gikk på en bar i midten av mars.

Gjentatte problemer

Han erkjente seg ikke skyldig i overgrep mot en politimann, den alvorligste siktelsen han sto overfor. En dommertrio konkluderte med at påtalemyndigheten ikke hadde fremlagt nok bevis til å dømme Medvedev på dette punktet, skrev AFP-byrået torsdag.


Familien Wagner avanserte over jernbanelinjen som skiller Bakhmut. Kiev kontrollerer bare den vestlige delen av byen, eller så det ser ut fra USA

Les artikkelen


– Det er bra at han ble frifunnet for den mest alvorlige siktelsen, sa Risnes til Dagbladet torsdag.

Siden han kom til det skandinaviske landet, har Medvedev gjentatte ganger kalt inn myndighetene. I januar arresterte politiet ham kort for «brudd på sikkerhetsforskrifter i nabolaget hans», sa advokaten hans.

I begynnelsen av mars pågrep hun ham kort i nabolandet Sverige fordi han ikke hadde oppholdstillatelse, hvor han ifølge advokaten hans kjøpte sigaretter, som er billigere der enn i Norge.

Mange spørsmål gjenstår om Medvedev og nøyaktigheten av uttalelsene hans, spesielt om hans fortid og omstendighetene rundt hans flukt fra Russland. Mange eksperter antar at den tidligere leiesoldaten ikke ville vært i stand til å krysse den tungt bevoktede grensen uten hjelp.

CTK

Del på Facebook
Del på Twitter


Del på LinkedIn


trykkKopier URL-adressen
Kort adresse

Lukk
roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *