Stor, større, DSEI | 02

På grunn av usikkerhet i verden øker forsvarsbevilgningene

Større enn noen gang. Både i form av førti tusen besøkende og seksten hundre utstillere. Forsvars- og sikkerhetsmessen DSEI i London blomstrer som aldri før.

Tekst: Evert Brouwer | Foto: Phil Nijhuis

– Det at det er flere besøkende, forsvarsindustrien blomstrer og forsvarsbudsjettene øker er faktisk ikke et godt tegn. «Dette betyr at verden har blitt mindre trygg, ellers ville dette ikke vært nødvendig,» sa oberstløytnant Pieter Bas van Kempen, forbindelsesoffiser mellom den kongelige nederlandske hæren og den britiske hæren.

Åpenbart spiller krigen i Ukraina en viktig rolle i utvidelsen av DSEI. Denne gangen er det en svært gjenkjennelig blå og gul “stand” fra dette landet med spesialutviklet utstyr. En robust panservogn og en rekke ubemannede systemer kan sees, men ellers er representantene tause. Akkurat som nederlandsk industri når de ble spurt om deres bidrag til det ukrainske forsvarsapparatet. «Det er lurt å ikke komme med noen uttalelser om dette,» sa han.

Zr.Ms. De Ruyter var et ekte blikkfang og fungerte også som en galjonsfigur for den nederlandske forsvarsindustrien.

Zr.Ms. De Ruyter

Som for fire år siden hadde Royal Navy et skip fortøyd ved kai: Zr.Ms. De Ruyter, som holdt åpen dag hver dag for interesserte besøkende. «Interessen er så stor at vi måtte utstede billetter med spilleautomater,» forklarte seilerne Xander og Rowan i siste liten.

Skipet fraktet også utstyr for de nederlandske utstillerne på messegulvet. The Orange Corner, i regi av Dutch Industrial Foundation for Defense and Security, vokser raskt. Store aktører som Damen Shipyards, Van Halteren Technologies, Nedinsco, TNO og Bolidt Kunststoffsysteme har vært involvert i årevis. Men det er også plass til «små» som høyteknologiselskapet Optics11 og Delft Dynamics med sin dronefanger.

Statssekretær Christophe van der Maat og den nye materiellsjefen og IT-viseadmiral Jan-Willem Hartman i samtale med Ed Noorlander fra Van Halteren.

Konsultasjon med samarbeidspartnere

Statssekretær Christophe van der Maat kom spesifikt til London for å oppmuntre disse nederlandske forsvarsentreprenørene. «Viktig, spesielt i denne tiden,» mener han. «Vi er i gjenopprettingsprosessen og bygger om forsyningene våre. Dette er påtrengende nødvendig, for hvem kunne ha forutsett for to år siden hva som nå skjer i Ukraina. DSEI tilbyr muligheten til å rådføre seg med våre strategiske partnere og leverandører.»

Han innhentet blant annet informasjon om den såkalte fra Rheinmetall Fly som er introdusert i både den nederlandske og tyske hæren. Ministeren tok også en titt på UK Armed Forces Innovation Platform.

Statssekretær Van der Maat, den avtroppende materialsjefen og IT-viseadmiral Arie Jan de Waard, hans etterfølger viseadmiral Jan Willem Hartman og Martin van de Voorde (Rheinmetall).

ÅND

DSEI er et paradis for Fons van der Ham, som driver den enorme forsvarsutstyrsdivisjonen på vegne av MIND (Military Innovation by Doing) innovasjonsplattformen. «Det viktigste er å se seg nøye rundt og stille spørsmål. Når jeg går tom for visittkort på slutten av dagen, har jeg et godt. Jeg inviterer interessante bedrifter til å besøke oss Lilla NECTarMaterial and IT Command Innovation Fair, neste uke.»

Det var mange nyheter. Droner – seiler, flyr og kjører – det er synd med dronene og elektronikken som er imot, men det store antallet ammunisjonsleverandører var også merkbart. «Land kjøper først store våpensystemer og først deretter tenker på ammunisjon,» sier en sveitsisk representant. «Vi er toalettpapiret til forsvarsindustrien: du savner det bare når du trenger det,» spøker han.

Land

Tilstedeværelsen av israelske og sørkoreanske spillere på DSEI er bemerkelsesverdig. Begge landene selger og leverer for tiden en rekke våpen til europeiske land i høyt tempo.

«Spørsmålet er ikke lenger: Hva har jeg råd til, men snarere: Hva trenger jeg?»

Norge og Estland kjøpte K9 Thunder fra Hanwha og Nederland valgte rakettartillerisystemet PULS fra Elbit Systems. Det kan være det mest merkbare når det gjelder størrelse, men det israelske selskapet leverer også verneutstyret «usynlig» i vårt land for A330MRTT og den nylig lanserte G650 Gulfstream.

Elbit Systems visepresident og leder for regional markedsføring og forretningsutvikling, Mark Volpert

Elbit

Mark Volpert, visepresident og leder for regional markedsføring og forretningsutvikling i Elbit Systems, er tydelig. «Forsvarsbudsjettene i Vesten har krympet betydelig siden 1990-tallet, og dette har hatt innvirkning på industrien. Dessverre er vi i Israel konstant forberedt på et mulig angrep. «For oss var spørsmålet aldri «Hva har jeg råd til», men «Hva trenger jeg»?»

Og mye trengs raskt, som statssekretær Van der Maat bemerket. USA blir ikke lenger nødvendigvis sett på som en leverandør av forsvarsressurser. «Vi er fleksible og kundeorienterte,» forklarer Volpert. Vi ønsker korte avstander og utveksling av teknologier som kan forbedre systemene våre. Så det er et samspill mellom kunde og leverandør.»

Ikke alt kunne beundres i full størrelse. Til venstre K9 Thunder, til høyre strukturen til den tyrkiske Aselsan.

Svart panter

Sungmin Kim og Lee Woo Jin fra Hanwha Systems (Sør-Korea) tenker på samme måte som Volpert. I tillegg til «deres» K9 Thunder selvgående haubits, har landet også sin egen hovedstridsvogn (K2 Black Panther), utvikler et jagerfly (KF-21 Boramae) og bygger nye fregatter av Daegu-klassen. «Vi har jobbet med trusler i mer enn sytti år og ønsker også å være mindre avhengige av USA i forsvarsindustrien vår.»

Soldater fra Royal Regiment of Fusiliers undrer seg over våpnene fra Heckler&Koch.

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *