En ødelagt demning og et avsporet tog. Flommen overrasket både nordmennene og svenskene

– Vi opplever en krise av nasjonale dimensjoner, sier leder for Region Innlandet, Aud Hove. – I flere landsbyer er folk avskåret fra omgivelsene og det er frykt for at redningsmenn ikke skal klare å nå de som trenger hjelp, la hun til.

Stormen Hans brakte regn til Skandinavia og de baltiske statene. Det gikk jordskred i både Norge og Sverige, noen elver sprakk sine bredder, oversvømte skadede veier og fallende greiner skadet mennesker. I Sverige sporet også et persontog av på grunn av et ras.

Små hus og skur kunne sees langs de svulmende elvene, revet med av vannstrømmen. Norsk politi beskrev situasjonen i regionen som kaotisk.

I Norge har også en demning ved den største elva, Glomma, delvis kollapset. Myndighetene evakuerte innbyggerne i landsbyene nedenfor demningen i Braskereidfoss i tide. Vannkraftverket der er oversvømmet og ute av drift. Ifølge energileverandøren Hafslund renner vannet i ønsket retning.

Først vurderte myndighetene å få en del av demningen sprengt kontrollert, og dermed lede vannet fra reservoaret i ønsket retning. Vann samlet på diket i timevis. Imidlertid oversvømmet det parkeringsplassen ved kraftstasjonen og begynte gradvis å renne ned langs siden av demningen. Rundt tusen mennesker bor i landsbyene nedenfor demningen, og myndighetene sa at de ble evakuert i tide.

Andre steder i Norge døde en eldre kvinne tirsdag etter å ha falt i en elv. Hun klarte å komme seg til land, men på grunn av flommen tok det redningsmenn flere timer å frakte henne til sykehuset, skriver AP. Ifølge Aftenposten er det foreløpig nesten umulig å komme seg fra øst til vest og fra sør til nord i landet. Ifølge meteorologene er det ventet vedvarende nedbør i Sør-Norge og Midt-Sverige.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *