En stor retur til Slovakia. Tidligere Slavist Gino Van Kessel ble med i Michalovci-teamet

To legender, to idoler, to fotballspillere som er blant de beste som noensinne har prydet fotballsiden. Diego Maradona og Lionel Messi har mye til felles, men er også veldig forskjellige. Hvorfor er Messi bedre av dette paret og ikke Maradona, som fortsatt er litt mer anerkjent av mange?

Seven Golden Balls, de fleste lagtrofeene i verdensfotballens historie, vant også de viktigste og mest prestisjefylte konkurransene på klubb- og nasjonalt nivå. Det er imidlertid fortsatt mange som mener at Diego Maradona er høyere enn Lionel Messi på listen over de beste fotballspillerne i historien.

Begge blir stadig sammenlignet på en eller annen måte. Fra et fotballsynspunkt kan man si at de var like, men ikke fra et personlig og menneskelig synspunkt. Triumfen i VM i Qatar gjorde absolutt Messi enda mer kjent. Men hvorfor er han bedre enn Maradona?

Spill med en bonus og få 300 CZK gratis

vedde

18+ Finansdepartementet advarer: Deltakelse i pengespill kan føre til avhengighet.

Maradona og personkulten

Et vanskelig spørsmål som det sjelden søkes objektivt svar på. Det er en sammenligning av to helt forskjellige personligheter i to helt forskjellige tider. I prinsippet ville det være lettere å tilbakevise ideen om at Maradona er bedre.

Hvorfor? Fordi mange fans lever mer av minner. Nostalgi gjør mye. På samme måte som livet ifølge noen var bedre under kommunismen, selv om alle argumenter sier det motsatte, så er også Maradona ifølge noen bedre.

Fenomenet har også mye å by på i form av en personkult. Maradona var overalt, han var full av media, han levde ikke akkurat et eksemplarisk liv, han hadde det gøy, han hadde feil. Skandaler var hans del. Mange kunne identifisere seg med ham. Hans menneskelighet gjorde ham faktisk til Gud.

Hans sterke personlighet var også tydelig på banen. Han var sprudlende, emosjonell, en leder, tok slag og kastet dem.

Sammenlignet med Diego ser Messi faktisk feilfri ut. En eksemplarisk profesjonell, en rolig personlighet, en familiekarakter, han har ingen skandaler, ingen tabloidsaker, på banen lar han i grunnen prestasjonene tale for seg selv, noe han selvfølgelig ikke selv skaper noen hype om.

Marcelo Sottile, forfatter av boken Messi El Distinto, ga en fantastisk anmeldelse av begge fotballspillerne i et intervju for Messi El Distinto Reuters: «Lionel er den argentineren vi alle ønsker å være. Han er respektert, har et godt image og alle dører i verden er åpne for ham og familien hans.

«For en forandring er Diego noe sånt som en argentiner, som vi alle egentlig er. En fighter som gjør opprør mot makten, en showmann som han likte å vise frem.» nevnte en interessant tanke fra Sottile.

At Maradona dro til Napoli og gjorde en gjennomsnittsklubb til et lag som ikke bare kunne måle seg med den italienske eliten, bidrar også mye til dette. Han endret omdømmet til alt under Vesuv for alltid. Videre tilbrakte Diego store deler av karrieren i Argentina, mens Messi bodde i Europa siden barndommen.

Hvorfor er Messi bedre enn Maradona?

Vi må innrømme at denne sammenligningen ikke er helt rettferdig siden ingen av aktørene kunne påvirke de grunnleggende faktorene. Men hvis vi vurderer alt i detalj, kan vi ikke komme til en annen konklusjon, nemlig at Lionel Messi er høyere på rangeringen, tross alt, historiens beste fotballspiller.

Diego Maradona spilte i en tid da fotballen ennå ikke var overklokket. Det var en tid da det var mange individer som bestemte kampene; fotball virket ikke så «monotont» den gang. Ja, han var tøffere, det var ikke så mye vekt på helsen til spillerne og den profesjonelle innstillingen var heller ikke stor, noe som kan ha påvirket hvor lenge Maradona holdt seg i toppen.

Nå for tiden synes fotballspillere det er veldig vanskelig å bli lagt merke til. Individualitet er ikke så mye. Videre er Messi på et helt annet nivå sammenlignet med alle de store personlighetene i sin tid, med unntak av Cristiano Ronaldo. Tenkning, tall, spillestil, betydning for laget.

Den taktiske forberedelsen er på et helt annet nivå, desto vanskeligere for Messi. Han legger mer vekt på kunnskap om forsvar. Tidligere kunne en spiller vinne kamper og trofeer for laget, men i Messis og Ronaldos tid var det praktisk talt bare dette paret som kunne gjøre det. Andre spillere var eller er nøkkelen til lagene deres, men i en tid hvor laget ofte er mer enn individet, er ingen så spesielle.

18+ Finansdepartementet advarer: Deltakelse i pengespill kan føre til avhengighet.

Den allerede nevnte levetiden er også verdt å nevne. Messi er konsekvent, han har vist utmerkede prestasjoner hver sesong. Og at Maradona kunne tegne Napoli? Noe lignende kan nå sees med Messi i Miami i en alder av 36. Ja, en annen kvalitet på konkurransen, men også en annen alder.

For ikke å nevne at ankomsten til Amerika gjør Messi til en enda større PR-figur og at argentineren har en enorm innvirkning på fotballens popularitet i USA.

Antall, konsistens, antall lag- og individuelle trofeer, suksesser på klubb- og landslagsscenen. Alt er på Messis side. I lang tid var Maradona foran ham bare fordi Messi ikke kunne vinne verdensmesterskapet. Men det er fortid. Han vant og var hovedhelten. Han var akkurat den typen leder Argentina ønsket seg.

Begge fotballspillerne fortjener imidlertid stor anerkjennelse og respekt. Begge er blant de beste som noen gang har styrt fotballbanen. To legender, to ikoner, to idoler. De som opplevde minst en del av æraen til begge storhetene er heldige. Alle andre kan bare angre.

Kilde: Transfermarkt, Reuters

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *