Erstatning til norske NH90-helikoptre har ingen hjemmel, sier Leonardo

Det italienske konglomeratet Leonardo, som er medlem av NHI-konsortiet som lager NH90-helikoptrene, sier at Norge ikke har «ingen juridisk grunnlag» for å trekke flyene sine ut av drift og kreve refusjon.

Uttalelsen ble levert av selskapet sist torsdag (03). i løpet av tredje kvartals resultatoppslag, fem måneder etter at Norge kunngjorde pensjonering av sin NH90 NFH (NATO fregatthelikopter)-flåte.

Foto: NHI.

I juni kunngjorde Forsvarets Materiellverk at de trekker NH90 fra drift, med henvisning til modellens manglende evne til å møte lokal etterspørsel på grunn av lav tilgjengelighet, sene leveranser og høye driftskostnader.

Det offentlige byrået sa også at det ville returnere helikoptrene og søke en refusjon på 474 millioner dollar, beløpet som ble betalt for de 14 flyene, hvorav det bare mottok 13. Den opprinnelige kontrakten gikk ut på at Norge skulle motta alle helikoptre innen 2008, men 14 år senere hadde NHI fortsatt ikke levert den siste NH90.

NH90 NFH fra den franske marinen – Foto: US Navy

«Det er en alvorlig avgjørelse, men uansett hvor mange timer ansatte jobber og hvor mange deler vi bestiller, vil ikke NH90 være i stand til å møte behovene til de væpnede styrkene.»sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram, som forklarte at modellen brukte mer tid på vedlikehold enn på fly.

Leonardo tilbakeviste likevel Oslos krav. Produsenten, som eier 41 % av NHI-konsortiet, hevder at «Anmodningen om oppsigelse for manglende betaling er rettslig grunnløs og kan med rimelighet angripes i ethvert passende forum fordi den mangler et saklig og juridisk grunnlag, feiltolket kontrakten og norsk lov, og brutt taushetsplikten.»

NH90 MRH-90 australsk helikopter
Australia har bestemt seg for å pensjonere sine problematiske MRH90-er i 2021. Foto: Det australske forsvarsdepartementet.

Uttalelsen gjentar selskapets uttalelser på tidspunktet for det norske vedtaket, da det sa at dette var tilfelle «ekstremt skuffet» og det «avviser anklagene mot både NH90 og selskapet.» NHI stilte også spørsmål ved om Norge lovlig kunne bryte avtalen, men truet ikke med søksmål.

Norge er ikke det eneste landet som ikke ønsker å kvitte seg med Leonardo Helikoptre, Airbus og GKN/Fokker helikoptre. Samme uke som italienerne avviste det norske kravet, var det svenskenes tur til å fordømme flyets lave tilgjengelighet. I desember 2021 kunngjorde Australia også at de ville trekke tilbake sin NH90, lokalt kalt MRH90 Taipan; Begge nasjoner vil erstatte NH90 med den nordamerikanske UH-60 Black Hawk/SH-60 Seahawk.

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *