Facebook-eier Meta ber norsk domstol om å oppheve personvernstraffen

Meta Platforms ba tirsdag en domstol i Norge om å stoppe en bot som norsk datatilsyn har ilagt eieren av Facebook og Instagram for brudd på brukernes personvern, i en sak som kan få bredere europeiske konsekvenser.

14. august ble Meta Platforms bøtelagt med 1 million kroner (94 313 dollar) om dagen for å samle inn brukerdata og bruke dem til målrettet annonsering, kalt atferdsreklame, en vanlig praksis hos Big Tech.

Selskapet ber om forføyning mot pålegget, som inkluderer dagmulkt til og med 3. november.

«Meta har allerede forpliktet seg til å innhente (bruker) samtykke,» sa Christian Reusch, en advokat for selskapet, i retten tirsdag.

Den norske datatilsynet Datatilsynet sa til Meta 14. juli at de har til hensikt å bøtelegge selskapet med mindre Meta iverksetter korrigerende tiltak. Tilsynsmyndigheten ila boten 7. august.

1. august sa Meta at de hadde gått med på å innhente brukersamtykke i Europa før de tillater adferdsreklame, med henvisning til en beslutning fra januar fra hovedregulatoren i Irland, hvor selskapet har hovedkontor.

Reusch fortalte også i retten at Datatilsynet brukte en «fremskyndet prosess» som var unødvendig og ikke ga selskapet nok tid til å svare.

Datatilsynet kommer med sine argumenter onsdag.

Regulatoren hadde tidligere sagt at det var uklart når og hvordan Meta ville søke brukersamtykke og at rettighetene deres hadde blitt brutt i mellomtiden.

– Datatilsynet vil argumentere for at det ikke er grunnlag for forføyning, sier Tobias Judin, leder for tilsynets internasjonale avdeling, til Reuters.

Datatilsynet kan gjøre boten permanent ved å sende vedtaket til European Data Protection Board, som har fullmakt til å gjøre det dersom det er enig i den norske tilsynets vedtak.

Dette kan også utvide det territorielle omfanget av avgjørelsen til resten av Europa. Datatilsynet har ennå ikke tatt dette steget.

Forhandlingen i Oslo tingrett vil vare i to dager.

($1 = 10,6029 norske kroner)

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *